Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Dobogós feladat

2019. december 09. - EuroAstra

homero.jpgA következő feladatot a Középiskolai Matematikai Lapok című folyóirat közölte valamikor nagyon régen. Azért dobogós, mert a havi értékelésnél 3. díjat nyert. Kérem az Olvasót, fogadja szeretettel egy érettségi előtt álló kollégista munkáját. A szöveget egyszerűsítettem és a képleteket, számításokat mellőztem.

Feladat.

Expedíció indul Budapestről a Föld egy másik pontja felé, hogy talajmintát vegyen és rögzítse a minta környezetének hőmérsékletét. A kis csapat egy amerikai és egy magyar kutatóból állt. Mindkettőjük hőmérőjét a Mérésügyi Hivatal hitelesítette. Varsóig repülővel mentek, majd kalandos úton elérték a vizsgálat helyét és munkához láttak. Talajmintát vettek és megmérték a környezet hőmérsékletét. Saját hőmérőjükkel mindketten pontosan ugyanazt az értéket mérték.

Visszatérve Budapestre kíváncsiságból megmérték a hőmérsékletet. A két hőmérő 60. fokos eltérést mutatott. Irány a Mérésügyi Hivatal, nézzék meg a műszereket, mert úgy látszik meghibásodtak. Az ellenőrzés során megállapította a hatóság, hogy a hőmérők kifogástalanul működnek.

Kérdések.

  1. Mi történt valójában, hogy lehetséges ez?
  2. A Föld melyik pontjáról vették a talaj mintákat?
  3. Melyik évszakban történt az eset?.

Megoldás

  1. Ha a műszerek kifogástalanok, akkor nem egyforma mérőskálát használtak. Valóban, az angolszász országokban Fahrenheit (F), a többi európai államban Celsius (C) a hőmérséklet mérőegysége. Csak egyetlen olyan hőmérsékleti érték létezik, ahol az F és C mérőszáma azonos. Ez pedig – 40 fok.
  2. Tehát a talajmintákat az Északi-sark közelében vették. Az Antarktisz nem jöhet szóba, mert Varsó felé indultak el.
  3. Európában már mértek – 40 foknál hidegebbet is, de az F és C között 60 fokos eltérés kizárólag egyetlen esetben, + 35 C foknál van, ekkor a másik hőmérővel + 95 F Tehát az eset nyáron történt, amikor sehol sem mérhettek Európában 40 fok meleget. .

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3415342716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása