Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Azonos kompetenciák, készségek és esélyek?

2019. november 30. - EuroAstra

talent_1.jpgNők az IT szektorban. Stratégia nélkül a nők foglalkoztatása az IT-szektorban csak ábránd marad.  Becslések szerint körülbelül 30-40.000 informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Az egyetemi és a főiskolai képzéseken még mindig túlnyomó többséget képviselnek a férfiak. Nagyjából 15% körül alakul a női hallgatók aránya informatikai alapszakra felvettek körében a BellResearch egy korábbi tanulmánya szerint.

 

Magyarországon a technológiai szektorban kb. 8-10% a női munkavállalók aránya. A nők és férfiak egyaránt rendelkeznek azokkal a kompetenciákkal, készségekkel, amikre ezen a területen szükség van, így ez nem indokolja a különbséget. Az ideális az lenne, ha évről évre növekedni tudna a női szakemberek aránya. A Green Fox CEO-jával, Baráth Barbarával és a Talentuno szakértőjével, Pataki Gézával jártuk körül a témát, akiknek szívügyünk, hogy több nőt bátorítsanak arra, hogy az IT szektorban építsenek karriert.

 

Baráth Barbara, a Green Fox Academy alapítója már látja a változásokat, melyek szép lassan megmozgatják, és átformálják a férfias szakmának beállított IT világát. „Nagyon örülünk annak, hogy nálunk kifejezetten magas, 30% körül alakul a női hallgatók aránya. Jó látni azt is, hogy vegyes háttérrel érkeznek hozzánk a tanulni vágyók. Váltott már nálunk karriert újságíró, jogász, HR-es, logopédus, közgazdász, de volt, aki grafikusi végzettségét egészítette ki programozói tudással” – mondta el Barbara.

 

Vajon minek kell változnia ahhoz, hogy több nőt vonzzon az IT szektor?

Az ISACA (Information Systems Audit and Control Association) tanulmánya is felhívta rá a figyelmet, hogy több női példaképre és mentorra lenne szükség a pályán. „Mi is azt tapasztaljuk, hogy a pozitív példák nagy motiváló erővel bírnak. A Ladies’ Coding Night rendezvénysorozatunkon például női mentorok segítenek a résztvevőknek a programozásban, és végzett green foxos női hallgatók mesélik el személyes történeteiket a programozóvá válásról. Látjuk, hogy ez mennyire inspirálja az érdeklődőket, hogy ők maguk is erre a pályára lépjenek” – mondta el a Green Fox CEO-ja.

 

Már gyerekkorban, az oktatás során érdemes elkezdeni vonzóvá tenni a szakmát. De a munkáltatók is sokat tehetnek azért, hogy bevonzzák a női szakembereket. A nők számára például hagyományosan fontosabb a munka és magánélet egyensúlyának megőrzése, így a rugalmas lehetőségek, mint a részmunkaidő, a home office vagy a törzsidő, nagyon vonzóak lehetnek számukra. Az is fontos, hogy befogadó közegbe kerüljenek: találkozni még olyan sztereotípiákkal, hogy az IT férfias szakma, kevésbé való a nőknek. Azonban, ha nyitott, befogadó a vállalati kultúra, az sokat segíthet ennek feloldásában. Anyukáknak pedig nagyon vonzó lehet például a céges bölcsőde vagy óvoda.

 

A diverzitás egy csapatban nagyon fontos, bár az IT szektorban hagyományosan a férfiak vannak többségben. Kutatások igazolják, hogy egy változatos csapat sokkal hatékonyabban tud működni, mint egy homogén, emellett jellemzően a munkatársak is jobban érzik magukat ilyen közegben. Emiatt az IT cégek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a női szakemberek bevonzására. Persze nekik is ugyanúgy végig kell menniük a kiválasztási folyamaton, de több cégnél lehet látni a törekvést, hogy sokszínű közeget alakítsanak ki.

 

Pataki Géza, a Talentuno szakértője gyakorlatias oldalról közelíti meg a témát. „Ahhoz, hogy valóban sikereket érhessünk el, és több női IT-s kollégát vonzzunk be, jó vonal lehet az elinduláshoz például, ha kvótákat kezdünk kialakítani, illetve elkezdjük ezt kommunikálni is a piac felé. Ezen felül fontos lépés, hogy már a pályaválasztás korai szakaszában, akár a középiskolákban felhívjuk rá a figyelmet, hogy az IT nem csak a férfiaknak szól. A legfontosabb azonban, hogy mindezt a diákok saját nyelvén tegyük meg, hogy érezzék magukat megszólítva. Sikertörténetekre, motiváló példákra van szükségük, hogy higgyenek magukban és a változásban. Céges szinten pedig, ha ez komoly célkitűzés, akkor stratégiát kell rá építeni, terv nélkül a nők foglalkoztatása az IT-szektorban csak ábránd marad” – osztotta meg elképzeléseit a toborzási platform szakértője.

 

https://www.greenfoxacademy.com

https://talentuno.com/hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2615326250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása