Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A színházi szakmát élénken foglalkoztató kérdéseket tárgyalt a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése

2019. november 30. - EuroAstra

mtt.jpgA Magyar Teátrumi Társaság 22., Budapesten megrendezett közgyűlésén a legnagyobb hazai színházi érdekvédelmi szervezet további hat taggal bővült, így jelenleg már 76 tagot képvisel.

 

Az esemény házigazdája a hallás- és látássérültek számára akadálymentes színházi előadások létrejöttét hazánkban elsőként felvállaló 90 decibel Projekt volt. A közgyűlés megtárgyalta és nyilatkozatban foglalta össze az új előadó-művészeti többlettámogatási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat, és szó esett a POSZT további sorsáról is.

A tagok egyhangú szavazataival a Gyulai Várszínház, a Hagyományok Háza, Ivancsics Ilona és Színésztársai társulata, a Karaván Színház, a Magyarock Dalszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is felvételt nyert a Társaságba.

A közgyűlést Fülöp Péter, az EMMI kulturális államtitkárság helyettes államtitkára tájékoztatta a kulturális társaságiadó-támogatást felváltó előadó-művészeti többlettámogatási rendszer eddigi eredményeiről, majd a Társaság tagszínházai is beszámoltak saját tapasztalataikról. Az ezeket összefoglaló közgyűlési állásfoglalás szerint az új modell kiemelt erénye, hogy a tematikus pályázatokkal az előadó-művészeti élet valamennyi szegmensének fejlesztése kezdetét vehette, kezdve a szakmai kiteljesedést biztosító projektektől, a fiatalok és a gyermekek színházi programjain keresztül, a fogyatékos emberek színházi élményeinek növelésén át egészen az infrastrukturális fejlesztésekig.

 

A szexuális zaklatások kérdésében az MTT álláspontja a korábban a színházi világban felmerült esetek óta változatlan: minden olyan emberi tett, amelyik más embert testi vagy lelki erőszakkal olyasmire késztet, amit az nem akar megtenni, összeegyeztethetetlen a kulturált emberi viselkedéssel és egyébként a jogszabályokkal is. Ha pedig egy művész kényszerít bárkit bármire, ami annak akarata ellen van, az különösen bántó, fájó és elfogadhatatlan, hiszen a művészet lényege a szabadság. (…) ennek a szégyenletes ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja, és ennek a felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.

 

Az MTT elnöksége tájékoztatta a közgyűlést a POSZT tulajdoni arányaival kapcsolatos megkeresésről: a Magyar Színházi Társaság ajándékozás keretében felajánlotta 1/6 arányú tulajdonrészét a Magyar Teátrumi Társaságnak.  Az MTT közgyűlése úgy döntött, hogy az MTT elnökségét bízza meg a tulajdonrész esetleges átvételével kapcsolatos tárgyalásokkal és egyben felkérte az elnökséget, hogy vizsgálja meg az országos színházi találkozó megújításával – beleértve új helyszín megtalálását is – kapcsolatos lehetőségeket.

 

A Magyar Teátrumi Társaság idén decemberben 10. alkalommal adja át a Társaság által a színházi háttérszalmák elismerésére alapított Magyar Teátrum Díjat. Az ünnepélyes, nagyszabású gálát 2019. december 17-én rendezik a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

Nyilatkozat

A kulturális társaságiadó-támogatást felváltó előadó-művészeti többlettámogatási rendszer tapasztalatairól

A kulturális társaságiadó-támogatás (Tao.) megszüntetésével párhuzamosan a kormány 2019. január 1-jével kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatását. Az új rendszer első évének zárásához közeledve szükséges számot adni a kezdeti lépések tapasztalatairól.

Mindenekelőtt rögzítjük, hogy a korábbi adóalapú finanszírozási rendszer tíz év alatt jelentős átrendeződést eredményezett a szcénában, amelynek köszönhetően az értékorientált, minőségi alkotástól a kommerszművészet irányába tolódott el előadó-művészeti életünk. Ezzel párhuzamosan üdvözöljük az új előadó-művészeti többlettámogatási rendszer alapelvét, miszerint az állam nem cél nélküli forrást, hanem feladathoz kötött támogatást nyújt. Kiemelt erénye az új modellnek, hogy a tematikus programkiírások keretében az előadó-művészeti élet valamennyi szegmensének fejlesztése kezdetét vehette, kezdve a szakmai kiteljesedést biztosító projektektől, egészen az infrastrukturális fejlesztésekig.

Valljuk, hogy a fenntartható működés és alkotómunka összekapcsolódik a nemzeti értékekre épülő, a teátrumok ars poeticájának megfelelő, valamint a magyar állampolgárokat szolgáló előadó-művészettel. Ez a szellemiség hatja át az új rendszert is, amely mind egzisztenciális, mind szakmai értelemben pozitív tapasztalatokkal gazdagította szakmai szövetségünket.

Meggyőződésünk, hogy ezzel egy új korszakát kezdhette meg a hazai előadó-művészeti szcéna, amihez a Magyar Teátrumi Társaság tagsága a jövőben is teljes támogatását biztosítja.

Záradék:

Elfogadta a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése.

Kelt 2019. november 25. napján

Vidnyánszyky Attila

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Nyilatkozat

a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán

A szexuális zaklatás kérdésében általában az MTT álláspontja a korábban a színházi világban felmerült esetek óta változatlan: minden olyan emberi tett, amelyik más embert testi vagy lelki erőszakkal olyasmire késztet, amit az nem akar megtenni, összeegyeztethetetlen a kulturált emberi viselkedéssel és egyébként a jogszabályokkal is.

Ha pedig egy művész kényszerít bárkit bármire, ami annak akarata ellen van, az különösen bántó, fájó és elfogadhatatlan, hiszen a művészet lényege a szabadság.

Mélyen sajnáljuk, hogy a magyar kulturális életben megint egy, a szabadsággal és a művészettel szöges ellentétben álló ügyről kell beszélni: ennek a szégyenletes ügynek az egész magyar kultúra a kárvallottja, és ennek a felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.

Miután sem a budapesti Katona József Színház, sem a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem tagja a Magyar Teátrumi Társaságnak, nem érezzük dolgunknak, hogy Gothár Péter művésztársait szexuálisan zaklató ügyében ennél részletesebben állást foglaljunk.

Záradék:

Elfogadta a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése.

Kelt 2019. november 25. napján

Vidnyánszyky Attila

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke

 

http://magyarteatrumitarsasag.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7215324740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása