Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Hazai vízesések

2019. október 30. - EuroAstra

ilona-vogyi_vizeses.jpg Ilona-völgyi vízesés

   Többségünk a világ legnagyobb vízesésének az 51-méteres Niagarát, vagy a 70-méters Viktóriát gondolja, pedig ezek közelében sincsenek a legnagyobbaknak. Híresnek híresek, de könnyűszerrel találhatunk náluk sokkal magasabbat, szélesebbet, nagyobb vízhozamút. A világ legmagasabb vízesése a venezuelai Bolívarban lévő Kerepakupai Angyal-vízesés, ott a Gauja folyó vize 979 métert esik függőlegesen. E tekintetben a Niagara- és a Viktória-vízesés szinte elhanyagolható.

Nekünk nincsenek ekkora zuhatagjaink, de azért nem kell szégyenkezni. A legszebb vízesések a Mátrában vannak. Mátrakeresztesről 20 perces sétaúttal két vízesést is találunk, sajnos az úti könyvek elfelejtik megemlíteni. Még nevük sincsen, a környékbeliek Alsó- és Felső-vízesésnek nevezik. Csak 4 méteresek, de az úton   borostyánkővel és mohával benőtt sziklafalak között, békésen csordogáló patak mellett haladhatunk.

Az Ilona-völgyi vízesés Parádfürdőn található Magyarország legmagasabb természetes vízesése, amely 10 méterről egyetlen alábukással zuhan lefelé. Legszebb a Sándor-rét felől. Télen-nyáron néznek fel rá és csodálják a turisták. Nagy esőzések után háromszorosára is duzzad a vízzuhatag.

Visegrádot elsősorban az egykori királyi palota a Fellegvár és a Füvészkert miatt keressük fel. De ha már itt járunk, érdemes 3 kilométert gyalogolni a páratlan látványú Ördögmalom-vízeséshez. A vulkanikus kőzetek mentén 5 méter magasról zúdul alá a víz.

Ha a Visegrádi-hegység a kirándulás célpontja, ne csak a Lajos-forrást és a Holdvirág-árkot keressük fel. Szentendréhez közel található a Dömörkapu. A változatos útvonal a Bükkös-patak mentén halad, a könnyű séta során erdei fahidakkal, barlanggal, forrásokkal találkozhatunk. A vízesésnél a Bucsina-patak vize zubog le 7 méter magasból.

Budapesti lakosok a 64-es busszal mehetnek Solymárra. A Kökörcsin-utcai megállónál szálljunk le és 10 perces séta után megtaláljuk a Jegenye-völgyi vízesést. Amely 5 méteres magasságával az egész Budai-hegység legmagasabb vízesésének számít. Egy kiépített lépcsős útvonalon is érdemes végigmenni a kilátás miatt.

Dobogókő és Dömös között található hazánk egyik legszebb természeti látványossága, kedvelt kirándulóhelye, a csobogástól hangos Rám-szakadék. A meredek sziklafalak szakadékán zúdul keresztül a 3 méteres Rám-vízesés. Legyünk óvatosak, ha a környéken mozgunk. A szakadék bejárása során csak vasláncokon, meredek létrákon közlekedhetünk.

Ha vízeséseink nem is olyan nagyok, mint a Niagara, vagy a Viktória, de végtére is a miénk!

Láng Róbert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr10015270904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása