Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

#MEATTHEFACTS: KAMPÁNY AZ ÁLLATTENYÉSZTÉST ÖVEZŐ TÉVHITEK ELLEN

2019. október 13. - EuroAstra

Meghatározó európai szakmai és érdekvédelmi szervezetek kampányt indítottak az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhitek eloszlatása érdekében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a fogyasztók hiteles tájékoztatását, az agráriumban tevékenykedők megbecsültségének helyreállítását, ezért csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kap a közbeszédben az állattenyésztés. Az ágazatot övező vitákat jellemzően olyan érdekcsoportok uralják, amelyek valótlanságokat és radikális nézeteket terjesztenek. A sajtóban és a közösségi médiában növekvő számban megjelenő tévhitek és vélemények így olyan képet festenek az állattenyésztésről, amely szöges ellentétben áll a valósággal. Mindezek pedig alapvetően befolyásolják az európai fogyasztóknak az állattenyésztőkről és az állati termékekről alkotott véleményét.

 

A félretájékoztatás megakadályozása és a tévhitek eloszlatása érdekében több meghatározó európai állattenyésztési szövetség „European Livestock Voice” néven kampányt, illetve információs portált (www.meatthefacts.eu) indított. Ennek keretében felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy az európai állattenyésztőknek a világ legszigorúbb állat- és környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági előírásoknak kell megfelelniük. Rámutatnak az állattenyésztés fontosságára is: az ágazat folyamatosan biztonságos és tápláló élelmiszerekkel látja el a fogyasztókat, az európai vidék gerincét adja, számos családnak biztosít megélhetést. Az állattenyésztés visszaszorulása súlyos következményekkel járna: fokozná a vidékről történő elvándorlást, az állati eredetű élelmiszerek iránti igényt pedig olyan import termékekkel kellene kielégíteni, amelyek nem felelnek meg a szigorú uniós előírásoknak.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a fogyasztók hiteles tájékoztatását, az agráriumban tevékenykedők megbecsültségének helyreállítását, ezért csatlakozott a kampányhoz. A köztestület vezető tisztségviselőivel a témával kapcsolatban készülő videók a NAK közösségi oldalain lesznek elérhetőek.

  

A kampányt bemutató videó az alábbi címen érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=bqvInY7E_CU 

 

 

A kampányban részt vevő szervezetek:

 

AnimalhealthEurope – Állati Gyógyszergyártók Európai Szövetsége

 

Avec – Európai Baromfifeldolgozók Szövetsége

 

Clitravi – Európai Húsfeldolgozók Szövetsége

 

Copa-Cogeca – Európai Gazdálkodók és Agrárszövetkezetek Szövetsége

 

COTANCE – Európai Bőripari Szövetség

 

EFFAB – Haszonállat-tenyésztők Európai Fóruma

 

Euro Foie Gras – Európai Hízottmáj Szövetség

 

FEFAC – Európai Takarmánygyártók Szövetsége

 

FEFANA – Speciális Takarmányalapanyag-gyártók Európai Szövetsége

 

FUR EUROPE – Európai Szőrmeipari Szövetség

 

UECBV – Európai Állat- és Húskereskedelmi Szövetség

 

 

Kulcsüzenetek:

 

NEM – 1 kg marhahús előállításához nincs szükség 15 ezer liter ivóvízre

 

IGEN – Az európai állattenyésztő gazdaságok átlagos mérete 50 hektár alatt van, és Európa továbbra is a családi gazdálkodás modellje 

 

NEM – Az állati takarmány céljára való földhasználat nem feltétlenül versenyez az emberi táplálék céljára való földhasználattal

 

IGEN – Az európai gazdálkodók törődnek az állataikkal, mivel az teljes mértékben az érdekükben áll.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1615213586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása