Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A mobilbiztonság alapjai

2019. október 04. - EuroAstra

index_426.jpg

A csatlakoztatott élmények korában mindennapos, hogy okostelefonunkkal internetezünk, tartalmat fogyasztunk vagy le- és feltöltünk fájlokat. Ugyanakkor rengeteg személyes adatot és egyedi információt is tárolunk az okoseszközökön vagy akár felhőszolgáltatások segítségével online. Emiatt a készülékek biztonsága és az online védettség minden eddiginél fontosabb. Az elérhető biztonsági funkciókat kevesen használják ki, pedig már a legegyszerűbb lépésekkel is sokat tehetünk készülékünk biztonságáért.

Az okoseszközök biztonságos használatának alapja, hogy jelszóval védjük a készüléken tárolt privát információkat. Talán meglepő, de a leggyakoribb jelszavak még ma is az olyan könnyedén feltörhető kódok, mint az „123456”, a „jelszó” vagy a „qwerty”[1]. Ezeket talán könnyebb megjegyezni, de szinte azonnal feltörhetők és hozzáférést engednek adatainkhoz. Érdemes hosszabb, összetett jelszót választani, amely ténylegesen a készülék védelmének első vonala lehet.

Új készülékük kibontása után sokan a kamerák kipróbálásával és a kedvenc appjaik letöltésével kezdik, pedig a képernyőfeloldás beállítása legalább ilyen fontos lépés. A felhasználók 43 százaléka semmilyen védelmet nem használ az okostelefonján[2], ezzel jelentős kockázatot vállal. Válasszuk akár a jelszavas, a feloldómintás vagy a biometrikus azonosítást, ezek a megoldások legalább olyan fontosak, mint a megfelelő tok kiválasztása a külső védelemhez. Az állandó biztonság érdekében minél előbb telepítsük a telefonra érkező biztonsági frissítéseket, hiszen az operációs rendszerek és az alkalmazások korábbi verzióiban lehetnek olyan biztonsági rések, amelyek veszélyeztethetik az adatbiztonságot. A frissítések rövid idő alatt telepíthetők és mindannyiunk kényelmét szolgálják, a telefonok több mint háromnegyedén ennek ellenére kétévesnél is idősebb rendszer fut[3].  

Az okostelefon elvesztése minden esetben nehéz helyzetbe hozza a tulajdonost, de ma már sokkal könnyebb távolról követni a készülék helyzetét és akár lezárni, vagy letiltani a SIM-kártyát. A legtöbb telefon rendelkezik külön alkalmazással, amely segít megtalálni, ha eltűnne és garantálja, hogy akkor sem férhet hozzá más, ha mégis elhagynánk.

Samsung készülékünkön a Samsung Pass használatával könnyedén hozzáférhetünk a személyes adatainkhoz, a biometrikus azonosítási lehetőségeknek köszönhetően pedig senki más nem érheti el azokat. A Samsung magas szintű biztonsági platformja, a Knox a hardveres- és szoftveres biztonságért felel így az eszközök teljeskörű védettséget élveznek. A nyílt hálózatokhoz való csatlakozás is rejthet magában veszélyeket, így az Biztonságos Wi-Fi funkciót is érdemes bekapcsolni, hogy mindig olyan hálózatra csatlakozzunk, amely biztonságos az eszköz számára. A kellő odafigyeléssel és a rendelkezésre álló funkciók használatával a mobilbiztonság kérdése bárki számára könnyedén megoldható.

 

[1] https://edition.cnn.com/2019/04/22/uk/most-common-passwords-scli-gbr-intl/index.html

[2] https://www.nowsecure.com/resource/infographic-surprising-stats-exposing-mobile-data-dangers/

[3] https://www.nowsecure.com/resource/infographic-surprising-stats-exposing-mobile-data-dangers/

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3415185852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása