Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Káposztás Zsuzsi

2019. július 28. - EuroAstra

a_vurstli_bejarata.jpgA Vurstli bejárata 1900-ban, bal oldalt a nagy ringlispil.

  Kiskamasz koromban vasárnap délelőtt a városligeti Vurstli volt számomra a nagy attrakció. Nemcsak szórakozni, de tanulni is lehetett ott, úgy ám! Az óriás verkli alapozta meg zenei ismereteimet, a dodzsem a gépjárművek iránti vonzalmamat, Helfgott bácsi, a fényképész a fotók iránt gyűjtőszenvedélyemet, a céllövölde a koncentráló képességemet, az akkor Plasztikon nevű Panoptikum az életre szóló szexuális műveltségemet.

Volt a Vurstliban egy színház, talán Kis Színház néven, ott lehetett csak igazán művelődni. Darwin evolúciós elméletét megismerni Tagranoff, a majomembertől. A sport fontosságát Radu Lukács, a Máramaros medvéje pankrátortól. Az ezotéria világát Maud, a csodapóktól. De volt ott jódlizó énekes, Hemperger Boriska, a száznegyven kilós óriásbaba és Magda, a szakállas nő. Ott tanultam meg a „másság” elfogadását.

A színház közönségét be kellett csalogatni. Ezt a műveletet végezte Káposztás Zsuzsi, a kikiáltó. Itt most álljunk meg egy pillanatra, mert ez magyarázatra szorul. A kikiáltó ősi eredetű szó, foglalkozást jelentett, olyan személyt, aki a hatalom rendelkezéseit hirdette ki hangos fennszóval. Olyasmi, mint napjainkban a szóvivő. Később erre nem volt szükség, a kikiáltó a vásári mulatságokhoz kötődött. Káposztás Zsuzsi, negyvenes asszony, magas sarkú cipő, tarka szoknya, blúz, hatalmas keblek, dús haj, főkötő. Az előadás megkezdése előtt negyedórával felállt egy kis dobogóra és elkezdte hívogatni a Vurstli bámészkodóit, járókelőit.

Valahogy így: Tessék, tessék hölgyeim és uraim, látogassák meg színházunkat, mert olyan látnak majd, amilyet még soha. Nemzetközi művészek, erő, szépség, gondolatolvasás, tűznyelés, tánc, tréfás jelenetek. A belépőjegy ára 20 fillér, gyermekeknek, katonáknak 10 fillér, meglátják megéri. Vicceket is mesélt, Arisztid és Taszilóról, Kohn és Grünről, Mórickáról, Székely Góbékról, a poént ellövő butuska Papjancsiról.

Közben megjelent Káposztás Guszti, Zsuzsi férje. Mit csinálsz Zsuzsi? Nem szégyelled magad? Neked a konyhában kellene állnod és főzni az ebédemet. Mindig is lusta asszony voltál, de az már mindennek a teteje, hogy itt, a drága nézőközönség előtt povedálsz, rikácsolsz össze-vissza. Ne is törődjenek vele drága közönségünk, inkább fáradjanak be a színházunkba. Nézzék meg káprázatos előadásunkat. A belépőjegy ára 20 fillér, gyermekeknek, katonáknak 10 fillér, meglátják megéri.

Így évődtek egy darabig, majd következett a meglepetés, Káposztás Zsuzsi ledobta a cipőjét, szoknyáját, blúzát, főkötőjét, parókáját és kiderült, hogy férfi.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3214982746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása