Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Turáni átok

2019. július 26. - EuroAstra

 turani_tarsasag.jpgHarminc éve élünk egy új rendszerben. Kivéve persze a harminc év alattiakat, mert ők már beleszülettek az új világba. Nem kell ahhoz társadalomkutatónak, vagy történésznek lenni, hogy észrevegyünk egy jelenséget. Ha azonos gondolkozású emberek egy csapatba tömörülnek, hosszabb vagy rövidebb idő múlva nézeteltérésekkel találják magukat szembe. Egyesek kiválnak a csapatból, vagy meg is szűnik a csapat. Nem sorolok példákat, mindenki tudja miről van szó.

A turáni átok egy legenda, amely szerint a magyarok közötti viszálykodás egy ősi átok következménye. Az átok eredete eltér a különböző változatokban, egyesekben a Szent István által üldözött táltosoktól ered, mások még régebbre mennek vissza, de mindegyikben közös az átok: magyar és magyar között legyen széthúzás, ellenségeskedés.

A legenda a XIX. század második felében keletkezett, korábbi ismert említése nincsen, A magyarság turáni eredete is csak Max Müller német nyelvész 1861-es Nyelvtudomány című munkája nyomán terjedt el a köztudatban. A turáni átok kifejezés legkorábbi említése Herceg Ferenc író és publicista nevéhez fűződik.

A turán perzsa szó, sztyeppét, füves pusztát jelent, pontosabban az Amu-darja folyón túl elterülő közép-ázsiai sztyeppék vidékét jelenti. Perzsa nyelvű lovasnomád  népek lakták. A korabeli történetírók Transzoxánia néven említik, Európában a Turkesztán név vált ismertté. Az antropológia megkülönbözteti a turáni rassz (emberfajta) embertípust, mint az europid és. mongoloid rassz keveredését. Belső-Ázsia lakóira jellemző.

 A turáni gondolat a turáni népek közös eredetének és mai összetartozásának eszméje. Bár nem világos, hogy illeszkedik ez az eszme a turáni átokhoz, a széthúzás szinonimájához. Mindenesetre vannak, akik ma is fontosnak tartják a Honfoglalás előtti magyar őstörténet minél régebbi létezésének kutatását. Magyarországon 1910-ben alakult meg a Turáni Társaság, amely a keleti gyökerek kutatásával a nemzettudatot kívánta erősíteni. A második világháború után a társaságot feloszlatták, de a rendszerváltás után újjáéledt.

 

                                                          

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7614980106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása