Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Nem siet a kamatvágással a Fed

2019. június 30. - EuroAstra

profit-margins1.jpgA Fed Nyíltpiaci Bizottságának egyik leginkább lazításpárti tagja, James Bullard nem kis csalódást okozott a dollár gyengülésére játszóknak azzal, hogy egy interjúban kifejtette, hogy a júliusi nyíltpiaci bizottsági ülésen egy 25 bázispontos kamatláb-vágást fog támogatni. A piaci szereplők körében a kamatvágás már nem is kérdéses, csak a mértéke az, és jelenleg 20%-os valószínűségűre árazzák be, hogy a következő ülésén 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatlábat a Fed. Ehhez képest Bullard megnyilatkozása a lazítás kevésbé galambjellegű változatát képviselte, holott a Nyíltpiaci Bizottság júniusi ülésén ő állt ki leginkább a kamatcsökkentés mellett. Mindez hozzájárulhatott a dollár felpattanásához a szerdai napon – akárcsak az a hír, hogy egy amerikai bíróság szerint három nagy kínai bank megsértette az Észak-Koreával kapcsolatos szankciókat. A dollár erősödésével együtt az arany növekedése megtorpant, és gyengült a kockázati hajlandóság a piacokon.

 

A Fed-elnök Powell keddi beszéde sem felelt meg teljesen a kamatvágásra pozícionáló befektetőknek és kereskedőknek. Jóllehet Powell megerősítette, hogy a monetáris könnyítés irányába halad a Fed a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt, de azt is hangsúlyozta, hogy a kilátások azért még mindig kedvezőek, és hogy a Fed nem fogja túlreagálni a gazdasági adatokat és a piac érzelmi ingadozásait.

 

Kedden jött ki az Egyesült Államokban a legfontosabb fogyasztói bizalom index, amely 10 pontos esést mutat júniusban. Utoljára januárban, a tavaly decemberi részvénypiaci zuhanást követően esett ilyen mértékben a fogyasztói bizalom index, amelynek a következő havi értéke minden bizonnyal hatással lesz a július végi kamatdöntő ülésre. A fogyasztói bizalom index értéke erősem korrelál a munkaerőpiaci adatokkal, így ha a jövő heti mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottsági adatok (Non-farm payroll) nem mutatnak érdemi változást, vagy éppen romlanak az előző hónaphoz képest, akkor nagy valószínűséggel a kamatláb-csökkentés agresszívabb változatát várhatjuk a Fedtől.

 

 

John Hardy, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr914915184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása