Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

ELMÉLET ÉS GYAKORLAT

2019. június 27. - EuroAstra

image40_1.jpgA Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2019-ben is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat. Az eseményen egyben bemutattak egy új tananyag csomagot is, amivel a legújabb szakmai irányelvekre alapítva bővítik minden érintett csoport ismereteit a betegségről, annak terápiájáról, és a megfelelő beteggondozásról.

Ráadásként pedig átadják az idei „Coeliakiásokért-díjat” is a nyertesnek, Vajda-Nagy Erikának, a Heim Pál Kórház Coeliakia Centrum dietetikusának, aki sokat tett már –és reményeink szerint a jövőben is tenni fog – a coeliakiás gyermekek és felnőttek tájékoztatásáért, egészségéért.

Az Európai Unióban mintegy 5 millió lisztérzékenységben szenvedő (coeliakiás) ember élhet, ezért a coeliakia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a felnőttek és a gyermekek körében is. Bár ma már rendelkezésre állnak egyszerű, olcsó és megbízható eszközök a betegség felderítésére, ennek ellenére sok eset rejtve marad, és ezek az érintettek szükségtelenül szenvednek változatos tünetektől, hosszabb távon pedig az esetleges egészségügyi következményektől. Az alacsony felderítettségnek egyik oka, hogy e betegség számos tünettel jelentkezhet, amiért klinikai kaméleonnak is nevezik.

Ha egy érintettnél felismerik a betegség lehetőségét („gondolnak rá”), és követik a szakmai irányelveket, a megfelelő diagnózis megszületik. Fontos azonban, hogy a téves diagnózisok megelőzése érdekében minden érintett szakterület képviselői – a gasztroenterológusok mellett a nőgyógyászok, a bőrgyógyászok, az endokrinológusok, a fogorvosok, stb. - is ismerjék a betegséggel kapcsolatos buktatókat és a megbízhatatlan teszteket.

Az EU-s támogatásból megvalósult „Focus IN CD“ (Fókuszban a coeliakia) nemzetközi projekt célja volt új, innovatív egészségügyi szolgáltatási modelleket fejlesztése és kipróbálása a betegség felismerésére és minél hatékonyabb menedzselésére. A projekt egyik legfontosabb eredménye a legújabb szakmai irányelveken alapuló 2 online tananyag: egy a páciensek és más érdeklődők részére, a másik pedig az egészségügyi szakemberek (orvosok, dietetikusok, védőnők) számára. Emellett elkészült egy webes applikáció is gyermek háziorvosoknak és más szakorvosoknak. Fontos célkitűzés volt, hogy mindhárom internetes program nyelvezete megfeleljen a célcsoport igényének és elvárásainak: a páciensekhez laikus nyelvezettel, míg a szakemberekhez a megfelelő szakmai szóhasználattal, ugyanakkor világosan és érthetően szóljon.

A pácienseknek készült tananyag volt az első és a legszélesebb tematikát feldolgozó. Mindent tartalmaz az autoimmun betegségnek a hátteréről, a korrekt diagnózist alátámasztó vizsgálatokról, a gluténmentes diétáról, és arról is, hogyan tudják a szabályokat beépíteni a mindennapi életükbe!

A szakorvosoknak és más egészségügyi szakembereknek szóló tananyagnak „csak” két fejezete van. Az első fejezet a betegség kialakulásával, klinikai megjelenésével és diagnosztizálásának részleteivel, míg a második a terápiájával és az élethosszig tartó betegségben szenvedő páciensek gondozásával foglalkozik.

A web-applikáció a legújabb EPSGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) Coeliakia diagnosztikai és gondozási irányelvei alapján segíti a gyermekorvosokat a coeliakia gyanújának felismerésében, és a ma még sok esetben évekig is elhúzódó diagnosztizálási periódus lerövidítésében.

Mindhárom anyag az angol mellett teljes terjedelmében elérhető a projektben résztvevő országok nyelvén is – horvátul, magyarul, németül, olaszul és szlovénül – pontosabban a betegeké máris, a másik kettő pillanatnyilag csak angolul, de hamarosan a másik 5 nyelven is felkerül a saját moodle-platformjára.

Az online tanfolyamok itt: www.coeliakia.info/focusincd-hu találhatóak meg.

A CE111 FOCUS IN CD projekt az Interreg Central Europe programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ez azonban jelentősen befolyásolja a beteg mindennapi életét, étkezési szokásait és lelki állapotát is. Nem mindegy tehát, hogy milyen és mennyi olyan élelmiszer érhető el, amit a betegek is biztonsággal fogyaszthatnak.

Éppen ezért 2019-ben a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár negyedik alkalommal hirdette meg az Év Új Gluténmentes Terméke versenyt. A versenybe olyan gluténmentes élelmiszerekkel lehetett benevezni, melyeket 2017. január 1-e után kezdtek el gyártani, ill. forgalmazni. Fontos követelmény, hogy a gyártó cégek alkalmazzák a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, és a termékeik gluténtartalmát akkreditált laboratóriumban rendszeresen ellenőriztessék.

A 2019. évi versenybe 15 cég jelentkezett, 27 termékkel. A zsűri idén is elismert szakemberekből állt, tagjai voltak:

  • Antal Emese dietetikus (TÉT Platform)
  • Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus (MDOSZ)
  • Krug Emilia újságíró
  • Szöllősi Réka (ÉFOSZ)
  • Koltai Tünde (LÉOE)

A bírálati szempontok a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, a csomagolás megítélése, a megfelelés a korszerű táplálkozási elvárásokan, valamint az, hogy mennyire finom az adott termék.

A 2019 Új Gluténmentes Terméke címet a Gluténmentes Bt. Cornito Gluténmentes Magvas kenyere nyerte el, elsősorban a korszerű táplálkozási elvárásoknak megfelelő összetételével.

A zsűri különdíjban részesítette a Spar Magyarország Kft-t a Gluténmentes gyorsfagyasztott Túrógombóc és Szilvalekváros gombóc termékekért, amelyek kényelmi élelmiszerek, és könnyen elérhetőek a coeliakiás fogyasztók számára.

3 termék elnyerte a zsűri dicséretét is:

  • az Abonett Kft. extrudált új kenyércsaládja
  • a Divinet kft. Eper mousse és Étcsokoládés mogyorós croquant tortája
  • az Omegabázis Kft. Aby’s magvas rúdja.

A szervezők idén is kiírják a versenyt, és keresni fogják 2020 Új Gluténmentes Termékét is, amihez a zsűri további új értékelési szempontokat is javasolt, mint például a termékek ára/árfekvése és elérhetősége. 

 

A 2019-es versenybe benevezett gluténmentes termékek:

Abonett Kft.

Abonett extrudált kenyér quinoával, lenmaggal, zöldségekkel

Bio Abonett extrudált kenyér hajdinával, chia maggal

ALDI Magyarország Bt.

Mini kuglóf – gluténmentes

Rizskása inulinnal és szárított gyümölcsdarabokkal

Cerbona Kft.

Cerbona Sport+ magas fehérjetartalmú szelet, GM termékcsalád

Diéta Bt

Barbara Néro teasütemény

Divinet Kft. – Zelenák Sütiház

Eper mousse torta

Étcsokoládés Mogyorós Croquant torta

FreeFrom Hungary Kft.

Glulu’s FreeFrom lenmagos kréker

Gluténmentes Bt.

Cornito gluténmentes zsemle

Cornito gluténmentes magvas kenyér

Golden Granet Non-profit Kft.

Kakaós csiga

Fenyőmagvas kakaós sütemény

Hunorganic Kft.

MIMEN Gofri –Amerikai palacsinta keverék

MIMEN Brownie

m-Gel Hungary Kft.

Gluténmentes Fánk alap

Gluténmentes piskótaliszt

Morzsákmány-

Fegyveres-Bene Edina

Fokhagymás rágcsa

Mandulás amőba

Omega Bázis Kft.

ABY’s gluten-free magvas rúd

ABY’s gluten-free panírmorzsa

Spar Magyarország Kft. /Gergely Gasztronomi Kft.

Túrótöltelékes gluténmentes túrógombóc (fagyasztott)

Szilvalekváros gombóc (fagyasztott)

TD Péküzem Kft.

Chiamagos cipó

Kakaókrémes croissant

Virgin Oil Press Kft.

Grapoila hidegen sajtolt BIO diókrém

Grapoila hidegen sajtolt tökmagkrém

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3914910376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása