Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Európa átszabása

2019. június 03. - EuroAstra

a_konferemcia_vezetoi.jpgChurchill, Truman és Sztálin a Sanssouci-kastély parkjában.

   Berlin és agglomerációja a második világháborúban romhalmazzá vált. Két térség azonban érintetlen maradt. A környékbeliek mai napig esküsznek rá, hogy a győztes hatalmak küldöttségei a Sanssouci-kastélyban akartak lakni és a Cecilienhof-palotában tartani a konferenciákat. Persze a győztes háború után, amikor majd átszabják Európa térképét.  Ezért nem bombázták le ezt a területet is.

A Sanssouci-kastélyt Nagy Frigyes vázlata alapján építették fel, 1745-ben adták át az udvarnak. Késő barokk, illetve rokokó stílusban épült a korabeli királyi rezidenciák mintájára. Porosz Versailles-nak nevezték. (Az UNESCO 1990-ben a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.) A művészeteket kedvelő király a nyilvánosságtól, államügyektől és ezekkel együtt a problémáktól ide kívánt visszavonulni, ezért kapta vidéki rezidenciája a „sans souci (gondtalanul) nevet.

A kastély berendezése Nagy Frigyes óta nem sokat változott. A bejárat ovális márványterembe nyílik. Innen balra volt a királyi lakosztály, amely négy helységből állt. Fogadóterem. Koncertterem. Dolgozószoba. Könyvtár. A márványteremtől jobbra vendégszobákat alakítottak ki, az egyiket Voltaire emlékének szentelték, a nagy francia filozófust a király többször is meghívta. A nagyközönségnek látogatható.

A Cecilienhof palotát II. Vilmos császár építtette. Fiának és menyének, Cecíliának ajándékozta lakóhelyül. A palota az 1945.július 17. és augusztus 2. között tartott potsdami konferencia következtében vált híressé. Itt szabta át Európa térképét Harry S. Truman amerikai elnök, Sztálin generalisszimusz és Churchill, Anglia miniszterelnöke. Az épület ma múzeum.

A tárgyalások végeredményeként a Szovjetunió „megkapta” a Balti-államokat, Észtországot, Litvániát és Lettországot, továbbá Lengyelország és Magyarország egy részét. (Ungvár, Munkács, Beregszász.) Németország egy része Lengyelországhoz került. Megalakult Jugoszlávia. Magyarországtól elvették a „visszacsatolt” erdélyi, délvidéki és felvidéki területeket. Szlovákia „beolvadt” Csehországba. Döntöttek a „jóvátételekről is.

A legyőzött Németországot, Ausztriát és Magyarországot megszállási zónákra osztották. Megállapodtak abban, melyik ország tartozik a szovjet és melyik a „nyugat” érdekszférájába. Berlin pedig megosztott város lett.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9414875220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása