Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Mandák Ház lelkésze

2019. május 29. - EuroAstra

mandak.jpgTakács Mária rendező (Meleg férfiak, hideg diktatúrák, Eltitkolt évek) dokumentumfilmje egy társadalompolitikai kérdésekben is állást foglaló, háromgyerekes lelkésznő egy évét mutatja be, aki nem enged a humanista alapértékekből.

 

 

Bolba Márta a 8. kerület evangélikus lelkésze, szegények támogatója, a társadalmi egyenlőség mélységes híve. A Mandák Ház a kerület szegényebb negyedében található, de a lelkésznő gyülekezetébe a kerület gazdagabb részében, a Palotanegyedben található templom is hozzátartozik. Márta a hivatalban és az utcán véleményt formál, egyházában a szociálisan érzékeny elveket képviseli. Az általa vezetett közösség éppen ezért társadalmilag sokrétű. Szerdai vacsoráin a helyi lakók, környékbeli nincstelenek, menekültek, civil szervezetek képviselői egyaránt részt vesznek, kortól, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

https://www.youtube.com/watch?v=Cs1D223IHkY

 

Takács Mária rendező a filmről:

"Bolba Mártával 2017-ben találkoztam először. Meglepett, hogy egy lelkészt ennyire érdekel a közélet, nem csak véleménye, de víziója is van róla. Lassan megismertem a Mandák Ház néhány lakóját, a tereit, ahova Márta alulról szerveződő közösségeket fogadott be. Azt is megtudtam tőle, hogy gyülekezetébe nem csak kerületi evangélikusok, de másik felekezetbe tartozó keresztények is járnak, néhányan a város másik végéből érkeznek ide az istentiszteletre. Érdekelni kezdett ez a harmonikus, befogadó együtt létezés, a sokszor teljesen különböző emberek Mandák Házbéli találkozása. Egy év alatt ebből a gyülekezet jellemzőbb eseményei, a Házba érkező érdekes emberek pillanatai tűntek megfoghatónak, mindezeket a lelkésznő portréján, lelkészi mivoltától elválaszthatatlan társadalompolitikai küzdelmein keresztül bemutatva.

Azt remélem, hogy Bolba Márta közösségszervező munkájának bemutatásával fel tudjuk hívni a figyelmet a kisközösségek szerveződésének fontosságára, az aktív emberi kapcsolatok nélkülözhetetlenségére."

 

A Mandák Ház lelkésze - színes, feliratos, magyar dokumentumfilm

Rendező: Takács Mária

Gyártási év: 2019

Gyártó: Civil Művek Közművelődési Egyesület

Tervezett moziterjesztés: 2019 ősz

Korhatár besorolás: Besorolás alatt

A film a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült. További támogatók: Holland Nagykövetség Emberi Jogi Alap, Filmjus Alapítvány.

 

A filmet az őszi premier előtt a következő helyeken vetítik:

 

Art+Cinema, Bp

június 4. kedd 18h

június 7. péntek 18h

Bem mozi, Bp

június 7. péntek 17h

június 8. szombat 17h

Apolló, Pécs

június 7. péntek 18h - közönségtalálkozóval

Grand Café, mozi, Szeged

június 8. szombat 19h - közönségtalálkozóval

Premier Kultcafé, Bp

június 11. kedd 19h – közönségtalálkozóval

 

https://www.civilmuvek.com

https://www.facebook.com/ThepastorofMandakHouse

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7414862166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása