Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Artisták, kutyusok, nevetés

2019. április 24. - EuroAstra

repulo-1.jpg Varázslatos időutazáson vehetnek részt a nézők április 20. és szeptember 8. között a Fővárosi Nagycirkuszban. A Repülőcirkusz című produkció visszarepít a száz évvel ezelőtti nagy cirkuszok pompás világába, megidézve a cirkuszművészet igazi csodáját: ezen a nyáron ugyanis a bohóc és a nevettetés kerül az előadás középpontjába!

repulo-2.jpg Hogy ez a bohócokra vonatkozó állítás mennyire igaz, arra nézve nincs is jobb bizonyíték, mint az, hogy a világ leghíresebb bohócai jönnek el – most először – Budapestre. Natalino Giovanni Huesca – vagy, ahogy az egész világ ismeri – Fumagalli, művésznevét édesapjától, Enricótól örökölte, aki ezen a néven vált híressé. Még Fellini 1970-ben készült, Bohócok című filmjében is szerepelt. Giovanni sokáig egy kötélszámban lépett fel a sógorával és bátyjával, Darisszal. Bohócként 1994-ben kezdte a pályát a Roncalli Cirkuszban és ekkor vette fel apja művésznevét is. Az „Adj mézet méhecske” című bohózatával azonnal átütő sikert aratott, nyomban belopta magát a közönség szívébe. Műsorával a 2001-es Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon az Ezüst Bohóc-díjat nyerte el, majd 2015-ben ugyanezen a rendezvényen – akkor már a bátyjával, Darisszal közösen – Arany Bohóc-díjat kaptak.

repulo-3.jpg A Repülőcirkusz előadást Kristóf Krisztián rendezte, aki szintén nem ismeretlen a nemzetközi cirkuszvilágban. Világhírű artistacsalád tagja, kisgyermek korától a cirkusz bűvöletében él. Iskolái végeztével egyedülálló zsonglőr-számmal hívta fel magára idehaza és külföldön a figyelmet. Mutatványával bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is. Ő volt 1996 és 2012 között a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál rendezője és megalapítója a Magyar Cirkusz és Varieté Mester stúdiójának. Álláspontja szerint a hagyományos cirkusz három alapelemből tevődik össze Ezek: az akrobatika, tehát az artisták, a másik az állatprodukciók, a harmadik pedig – ami nagyon fontos – a humor, a nevetés, a bohócok. Szakértelmének nemzetközi elismertségét jelzi, hogy ő rendezte a március végén mozikba került hollywoodi szuperprodukció, a Dumbó cirkuszi jeleneteit. A Repülőcirkusz című nyári műsornak dramaturgiailag semmi köze sincs a filmhez, közös pontokat mégis felfedezhet a néző. Abból a varázslatból, ami a filmforgatás sajátja volt, próbál meg most néhány mozzanatot áthozni a budapesti cirkusz előadásába.

repulo-4.jpg A Fővárosi Nagycirkusz porondjára lép például Jana Posna, aki színes kutyáival többször is feltűnik a Tim Burton által rendezett Dumbóban. Németországban filmegyetemet végzett, forgatókönyvíróként és rendezőként dolgozik német televíziós csatornák és nemzetközi varieté showk számára, de – mindezek mellett – állatidomár. A kutyákat jutalomfalatokkal és pozitív visszajelzésekkel idomítja. Férjével közösen lépnek fel pudlijaikkal Európa manézsaiban. Bemutatkoztak már Franciaországban, Belgiumban, Norvégiában, Dániában, az Orosz Állami Cirkuszban és a földkerekség legnagyobb színpadán, a berlini Friedrichstadt Palastban is. Az ember és állat harmonikus viszonyában hisznek és ennek megfelelően élnek, bánnak állataikkal.

repulo-5.jpg A mongol akrobatacsoport golyós bemutatója egyfajta tisztelgés a magyar cirkuszművészet előtt. Ilyen golyós produkciót Magyarországon mutattak be először. A közönség a Sallai csoporttól láthatta ezt a műsorszámot még a negyvenes évek végén, ennek technikáját vették át és fejlesztették tovább a mongol cirkuszművészek. Szinte hihetetlen, hogy miközben a lábuk alól bármelyik pillanatban kigurulhat a támaszték, ők a tetején állva, mégis biztos kézzel tartják a társaikat. A Mongol Cirkusz Társulat akrobatái egy ugrókötél-számot is bemutatnak, mellyel a 2019-es gironai Elephant d’Or Cirkuszfesztivál Arany Elefánt-díját és a 8. Bayeux-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-díját is elnyerték. Műsorukban a közönség nemcsak kiváló produkciók megtekintésével lesz gazdagabb, hanem betekintést nyerhet a különleges mongol kultúrába is.

repulo-6.jpg Az orosz Trió Arabey három művésze Edvin Marton zenéjére adja elő gúlaszámát. Bemutatójuk kiegészül a Fővárosi Nagycirkusz állandó tánckarának közreműködésével. Egy akrobatikus, tizennégy táncosnőből álló csoport csatlakozik hozzájuk. Ez a tánckar szintén a régi koroknak megfelelő jelmezekben táncol charlestont, swinget és keringőt, nemcsak ennél a produkciónál, hanem a látványos bevonuláskor, a fináléban, valamint a műsorszámok között is. Koreográfusuk, Szabó Réka, négyéves kora óta táncol, az általános iskolai évek alatt sok klasszikus versenytánc és rock and roll versenyen vett részt. A Budapesti Táncművészeti Stúdió Szakközépiskolájában színházi táncosként végzett. Rendszeres fellépője Mága Zoltán újévi koncertjeinek. A Fővárosi Nagycirkuszban is többször szerepelt már, ez lesz az első koreográfusi munkája.

repulo-7.jpg Az artisták között kiemelkedik majd a Trio Dandy, az orosz rúdugró akrobaták pillanatnyilag a legjobbak ebben a műfajban. Minden előadáson garantálnak két hármas szaltót, mindenféle biztosítás – kötél, matrac – nélkül. A műsor nagy meglepetése a címadó produkció, ami valóban repülés lesz a porond fölött. Az előadásban a magyar cirkuszművészet egyedüli képviselőiként, a hosszú külföldi turné után hazatérő Trio Sárközi zsonglőr produkciójában a gyorsaság és az elegancia ötvöződik. A Repülőcirkusz előadása korhatárok nélküli, célja pedig, hogy visszarepítse a nézőket a korabeli cirkuszok pompás világába. Minden felnőtt újra gyermek lehet, és minden gyermek megismerheti azokat az élményeket, melyeket szüleik kiskorukban élhettek át!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4214776400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása