Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kész a vészforgatókönyv az ASP - sertéspespestis - ellen

2019. április 13. - EuroAstra

sertesek-800_2.jpgRégi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a szaktárca arra, ha növekedne a sertéspestissel érintett terület az országban – jelentette ki Nagy István.

Nagy István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy Magyarországon már volt száraz időszak, szerinte most elő kell venni az akkor ismert növényeket. Hozzátette, hogy a magyar mag-génbank a 8. legnagyobb a világon. Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozástól nem félni kell, hanem tudni kell a válaszokat, ismerni, hogy milyen növények telepíthetők a megváltozott körülmények között.

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy idén már 24 ezer hektáron okozott kárt az aszály, a tavaszi fagyok pedig a több ezer hektár kajszibarackosban okozott kárt.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az egész magyar sertéságazatot tönkre teheti már az is, ha egy háztájiban megjelenik a betegség. Ezért azt tervezik, hogy ha az intézkedések dacára növekszik az a terület, ahol fertőzött vaddisznókat találnak, akkor a veszélyeztetett háztájikból felvásárolnák a házi sertéseket, a családoknak pedig kártérítést fizetnének, hogy legalább három évig ne tartsanak disznót. Hangsúlyozta: nem a nagy telepek vannak veszélyben, mert aki ma betartja a technológiát, az garantáltan meg tudja védeni az állományt a fertőzéstől.

Egyszerűbbé vált a jelentkezés az online ASP járványügyi képzésre

Magyarország afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött területein egyéni és társas vadászatot csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak. A kötelezettségnek a vadászok január óta online is eleget tehetnek a Nébih távoktatási oldalán. A képzés teljesítése – az egyéni regisztráció lehetőségével – most még egyszerűbbé vált - jelentette be honlapján a Nébih.

A kurzus a Távoktatási Rendszer kezdőoldalán az „Ajánlott kurzusok” menüpontból érhető el a képzés nevére kattintva, vagy közvetlenül ide kattintva.

A képzés tananyaga – a segédanyagokkal együtt – elérhető online, illetve letölthető pdf formátumban is.

Az online vizsgát csak a tananyag elolvasását követően teljesíthetik az érintettek, 2019. január 14. és december 13. között. Sikeres vizsga után a tanúsítvány rögtön letölthető. A képzéssel és a távoktatási portál működtetésével kapcsolatos kérdéseket az edu@nebih.gov.hu e-mail címen juttathatják el a Nébih-hez az érintettek.

Az online felületet a kurzus elvégzése után is érdemes figyelemmel kísérni, ugyanis a közzétett információk, utasítások, előírások folyamatosan frissülnek. Az oldalon tehát a vadászok bármikor hozzájuthatnak a legfrissebb rendelkezésekhez, valamint tájékozódhatnak a nemzetközi tapasztalatokról, az aktuális járványhelyzetről és az őket érintő legfontosabb kérdésekről. A felületre azok a vadászok is regisztrálhatnak, akik a területi állategészségügyi hatóság által szervezett képzést már sikeresen elvégezték, de tudni szeretnének a legfrissebb információkról, rendeletekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7314752339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása