Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

„REFORMÁCIÓ MNL" - kettős könyvbemutató

2019. április 10. - EuroAstra

reforma.jpgA reformáció 500. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával, minden levéltári területre kiterjedő projektet valósított meg. A projekt alapját képező tudományos forrásfeltárás mellett számos kiadvány, változatos programok, kiállítások, konferenciák és országos diákvetélkedő valósult meg.

 

A közel három éven át tartó munka legnagyobb eredménye az a 21 kötetes forrásgyűjtemény-sorozat, amely minden tagintézmény levéltári anyagából egy-egy kötetnyit ad közre. A Forrásaink a reformációról Dokumentumok az MNL Országos Levéltárából című kötet a reformáció történelmi Magyarországon való megjelenésével, elterjedésével, a protestáns egyházak és intézmények kialakulásával, működésével, és nem utolsó sorban a különböző protestáns felekezetekhez tartozó személyek életével, munkásságával kapcsolatos dokumentumokból válogat. Az Országos Levéltár saját gyűjteményéből, a forrásadottságok és a térség történetének szem előtt tartásával készítette el forráskiadványát, illetve az összeállítás során arra törekedett, hogy a források lehetőség szerint megfelelő arányban reprezentálják a létrejött vallási sokszínűséget.

Az öt századot felölelő kötet első dokumentuma 1502-ben kelt, az utolsó 1979-ben, területileg a történelmi Magyarország valamennyi régióját érinti. A kiadvány többféle iratfajtát, irattípust közöl: helyet kaptak a kötetben búcsúcédulák (litterae indulgentiales), birtokot, nemességet és címert adományozó oklevelek (litterae donationales, litterae armales), fizetési jegyzékek, munkaszerződések (conventio), hivatalos és magán levelek (missiles), jegyzőkönyvi kivonatok, kinevezési okmányok, jelentések (resolutio), prédikációk, versek, imák, gyászbeszédek kéziratai, továbbá végrendeletek és gyászjelentések is. Az iratképzők között, a reformáció neves külföldi képviselői mellett, a magyarországi protestantizmus emblematikus alakjai is megjelennek: Méliusz Juhász Péter, Károly Gáspár, Dávid Ferenc, Radvánszky János, Bethlen Kata, Ráday Gedeon, Kossuth Lajos, Székács József, Ferencz József, Ravasz László.

 

Reprezentatív dokumentumokat ad közre a projekt során intézményenként kiválasztott iratokból, a „mi úgymond mennyei polgárok vagyunk…” Válogatás a magyarországi protestantizmus emlékeiből a Magyar Nemzeti Levéltárban című képes album. A kötet a magyarországi reformáció történetében lényeges, vagy jelenségként érdekes eseményeket bemutató, tartalmában is fontos, ugyanakkor esztétikailag is értékes dokumentumokból válogat. A kiadvány szerkesztésének legfőbb szempontja az egyes térségek és gyűjteményeik jellegzetességeinek tükrözése, valamint hogy változatos irattípusokat mutasson be. A képek mellett közölt rövid ismertető szövegek többes céllal készültek. Egyrészt tájékoztatást adnak az irat által szemléltetett jelenségről, annak a magyarországi reformáció történetében betöltött szerepéről, az irat tartalmáról, illetve a dokumentum jellegzetességeiről.

 

A lutheri reformáció magyarországi jelentkezésétől 1956-ig jut el az időben. A történet, amely az album lapjain kirajzolódik – bár a magyarországi protestantizmus kibontakozása és közelmúltig tartó történetét hordozza – nemcsak egyháztörténet és nemcsak protestáns, mivel az iratok egy-egy korszak magyar történelmét és kultúrtörténetét is láttatni engedik.

 

A reformációs projekt során az intézmény külön e célra készült – az MNL tematikus aloldalaként is megjelenő – honlap segítségével osztotta meg a kutatómunka legfrissebb eredményei, híreit, dokumentálta rendezvényeit. A közel három év alatt további publikációkat, háttéranyagokat, az oktatásban is felhasználható digitális tananyagot és a kulturális örökség témakörén belüli képeket, adatokat, tervrajzokat, térképeket, kisfilmeket, hanganyagot tett közzé.

 

A "REFORMÁCIÓ MNL" projekt keretében született Forrásaink a reformációról, Dokumentumok az MNL Országos Levéltárából  és „mi úgymond mennyei polgárok vagyunk…” Válogatás a magyarországi protestantizmus történeti emlékeiből a Magyar Nemzeti Levéltárban című köteteket 2019. április 10-én (szerdán) mutatják be.

 

www.reformacio.mnl.gov.hu

 

Lantai József 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1914751421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása