Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mentesország

2019. január 22. - EuroAstra

kep_38.jpgNézem a hirdetést: „Kalóriamentes ételek. Kilószámra eheted őket, akkor sem fogsz hízni!” Majd apró betűkkel: „12 étel, ami majdnem kalóriamentes.” Azért ez is szép, majdnem. Kedvenc hentesemnél egyik napról a másikra ezer forinttal drágább lett egy kiló bőrös virsli. Hát ez hogy lehet, álmélkodtam. Ja kérem, gluténmentes. Mi az a glutén? Azt én sem tudom, valami fehérje. De nekem jó lenne a gluténos virsli is. Olyan nincs!

   Ki szereti a koffeinmentes kávét? Ma már intenzív, valódi ízvilágú kávékat állítanak elő koffein nélkül. Egyszerűen kivonják a koffeint a kávéból. A szakember azt mondja, legjobb az oldószeres kezelés. A pörkölés előtti, zöld fázisban felgőzölik, majd oldószeres vízben áztatják a kávébabokat, így oldódik ki a koffein. De van szén-dioxidos eljárás is. Ennek során nagy nyomás alatt egy átmeneti halmazállapotba kerül a kávébab és alkalmassá válik a koffein kivonására, mégpedig úgy, hogy a babszemek többi oldható, ámde szükséges összetevője nem távozik és nem is károsodik benne. Koffein nélkül. De akkor minek isszuk?

  Miért is fogyasztunk alkoholmentes söröket? Erre már van ésszerű magyarázat. Valaki autót vezet, vagy elitta a máját. Ha a társaság sörözik, nem olyan feltűnő, hogy valaki         „0-alkohol” sört iszik. Finomabb, mint sok üdítőital. És ha hiszik, ha nem, van alkoholmentes bor is. Előállítható közvetlen mustból, a must erjeszthető szénhidráttartalmának csökkentése révén mikrobák segítségével. Ezen kívül számos eljárás létezik a már kész borból az alkohol eltávolítására. Vákuum desztilláció, membrán szeparáció és még több érthetetlen módon. Proszit!

   Legkedvesebb példámmal egy szupermarketben találkoztam. Tartósítószer-mentes konzerv. A konzervet 1810-ban egy Nicolas Appert nevű francia cukrászmester találta fel és háborús célokra ajánlotta Napóleon figyelmébe. Szulfittal (kénvegyület) és szorbitsavval tartósította a bádogdobozba zárt készételeket. De miért is legyen a konzerv ettől mentes? Nem tudom. A tartósítószer káros az egészségre? Ezt nem mondta ki soha senki.

   Nem hiteles forrásból tudomást szereztem arról, hogy készülőben van az illatmentes parfüm, a  menetidő-mentes vasút, az orvosmentes kórház, a határidőmentes szolgáltatás, a tudásmentes iskola és a valóságmentes statisztika.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9414580538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása