Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Állatok és emberek

2018. december 16. - EuroAstra

wartburg.jpgA természet óriási műhely csodás gépezettel. Amelyet a benne lévő anyagok, erők és lények egymásra utalva, egymástól függve, tökéletes munkamegosztás rendszerében önmagukért, egymásért és az egészért hajtják. Mi a mozgató erő lényege? Hol kezdődik, hol végződik? Nem tudjuk. Úgy vagyunk vele mint a körvonallal, melyben hasztalan keressük azt a pontot, ahonnan kiindult és ahol önmagába tér vissza.

   Az ember vitathatatlanul a természet része. Az ősember az életért folytatott tusája nem sokban különbözött az állatok hasonló mérkőzésétől. A helyzet lassan változott, az ember „legyőzte a természetet”. Az állatból igavonó, élelmiszer és ruházati alapanyag, szórakozás (bikaviadal), vadászati célpont lett. Elég a csúnya külső, az erős hang arra, hogy bizonyos állatokat az ember indokolatlanul üldözzön és irtson. Kialakul és mai napig tart a babonákban való hiedelem. Gondolunk csak a varangyos békára, pókra, denevérre, kígyóra, megölik őket jelenleg is. Az ártatlan, hasznos gyíkocskát eltiporják és agyonverik a kígyók hasznos fajait is.

   Hiába, nehéz megemészteni, hogy az ember is a természet része, csakúgy mint az állatok. A filozófusok szerint „az ember a természet része, ugyanakkor világosan el is válik a természettől, mert tudatos lény,” (Filozófiai lexikon.)

   A XX. század második felétől javult a kapcsolat ember és állat között. Az állattartás, állatokkal való bánásmód bekerült az emberre vonatkozó törvények közé. Minden év október 4.-e az Állatok Világnapja. Egyetemen oktatják az állatetológiát. Egyre többen ismerik Konrad Lorenz, Csányi Vilmos, Gerald Durrell nevét, könyveit, az állatkertek fajmentő programjait.

    A katolikus egyház már korábban felismerte hogy „az állatok is Isten teremtényei”. Több védőszentjük is van az állatoknak, Balázs, Gennaro, Mamasz és a legismertebb Assisi Szent Ferenc. Aki még beszélni is tudott a madarak nyelvén, testvéreimnek hívta őket.

   Ausztriában és Németország néhány templomában olyan freskók találhatók, amelyek az emberek különböző életkorát tréfásan az állatokhoz viszonyítják. A képen az Eisenach (Türingia) melletti Wartburg vár Anna-kápolnájának freskójának nyomata, a következő szöveggel:

   A férfi 10 évesen borjú, 20-évesen bakkecske, 30-évesen bika, 40-évesen oroszlán,        50-évesen róka, 60 évesen sakál, 70-évesen kutya, 80 évesen macska, 90-évesen szamár,          100 évesen …..(Gratulálok! Nem minősítem.)

   A nő 10 évesen csirke, 20-évesen galamb, 30-évesen szarka, 40-évesen páva,                  50-évesen jérce, 60-évesen lúd, 70-évesen keselyű, 80-évesen bagoly, 90-évesen denevér,                100-évesen  …..(Gratulálok! Nem minősítem.)

 

Láng Róbert.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2314487060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása