Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Egy bálna Magyarországon

2018. december 13. - EuroAstra

a_balna.jpgA kék bálna 25-30 méteres hosszával és 160-170 tonnás súlyával a valaha is létezett legnagyobb ismert állat. Hosszú teste karcsú, kékesszürke színű. Többnyire az Atlanti- és a Csendes-óceán északi részén él. Legfőbb táplálékát a kisméretű rákok adják. A XX. században az intenzív vadászat majdnem a kihalás szélére juttatta a fajt, mígnem 1966-ban nemzetközi összefogással védelmi intézkedéseket hoztak a kék bálna megmentésére. A legutóbbi számlálás szerint világszerte 5–10 ezer kék bálna él a tengerekben. De hogy került Magyarországra?

   Kitömött állapotban. 1961. december 29-én Budapestre érkezett az óriásbálnát szállító hatalmas jármű. Egy öttengelyes, 18 kerekű tréler. A Városligetben, a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán állt meg, ahol négy héten keresztül lehetett belépőjeggyel megnézni. A többihez képest közepes nagyságú állat hossza 22 méter, súlya 68,2 tonna volt. Külön állították ki az eltávolított belső szerveket. A szíve 450 kg, a veséi 560 kg, a mája 600 kg, a nyelve pedig 2200 kg. súlyt nyomott.

   Az utazó bálnát a Norvég-partok közelében fogták ki valamikor az 1950-es évek elején.
Eredeti nem látványosságnak szánták. Kezdetben Európa-szerte azért kívánták bemutatni, hogy támogassák a bálnavadászatot a második világháború után. Ezt akkor fontos, fejlesztendő élelmiszeripar-gazdasági ágazatnak gondolták. Egy brit vállalkozás felismerte az ebben rejlő nyereséges üzleti lehetőséget. Így lett belőle utazócirkusz, ami bejárta az összes európai országot. (Napjaink nemzetközi egyezményei már nem tennék lehetővé az ilyen vállalkozás létrehozását.)

   A bálna egy hónapig volt látható Budapesten, 600.000 ember váltott rá belépőjegyet, majd a nagyobb vidéki városokban folytatták a bemutatót. Mai árakon számolva, szerény 3.000 forintos belépőjeggyel csak a fővárosban 1,8 milliárd forintos bevételre tettek szert a szervezők.

   Fake news akkor is volt. E szerint a CIA a bálna preparált tetemét használta kémkedéshez. Így mérték meg, hogy a magyar utak elbírják-e a rakétahordozó járműveket? A tréler mérete és hossza megegyezik egy ballisztikus rakéta-szállító járműével. A pesti humor szerint nem kék bálna hanem kém bálna.

   A történetből kitetszik, hogy fantáziánk teljesen független társadalmi rendszertől, időponttól, évszakoktól, szegénységtől, gazdagságtól, mindentől.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8914474204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása