Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

ÉLELMISZERIPARI KÉZIKÖNYVEKKEL SEGÍTI A TÁJÉKOZÓDÁST A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA

2018. december 05. - EuroAstra

glutenmentes_elipkonyv.jpg „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát. A kiadványokkal a köztestület célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban.

A munka folytatásaképpen decemberben megjelenik a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről, a gluténmentes élelmiszerek előállítására, jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.

A téma kifejezetten aktuális, hiszen a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részesedését a gluténmentes élelmiszerek adják. A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22 százalékára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5 százalékuknál áll fenn. Jelen ismereteink szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság.

A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt. A hitelesség érdekében a fejezetek megírásában és azok lektorálásában a téma neves szakemberei vettek részt. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető.

A kiadvány az alábbi linken érhető el:

http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/2613-glutenmentes-elelmiszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr314417678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása