Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

IRÁN ezeregy arca Kocsis András Sándor új könyvéről

2018. november 12. - EuroAstra

iran_konyv.jpgA könyvbemutatón sok érdekességet tudtunk meg a délnyugat-ázsiai országról, az ókori Perzsa Birodalomról magától az iráni nagykövettől, Gholamali Rajabi Yozditól és természetesen a szerzőtől. Hivatalos nevén az Iráni Iszlám Köztársaságnak több mint 81 millió lakosa és 7 milliós fővárosa van, Teherán. Dr. Sárközi Miklós iranista tolmácsolta számunkra a nagykövet úr szavait, aki örömmel nyugtázta a megújult magyar-iráni kapcsolatokat. Például idén először vett részt országa a magyar könyvfesztiválon, Magyarország pedig az iráni kulturális élet eseményein. Nálunk ez a könyv most a sorban az ötödik Iránról. Idén jelent meg Omár Khájjam perzsa költő verseskötete, amelyet Varga Sinai Gizella, az 51 éve Iránban élő festőművész illusztrált. (Elárulták, hogy a művésznő egy híres filmrendező felesége.)

Iránban 23 világörökségi helyszín található, ebből a jelen kötetben 13-at láthatunk. A nagykövet úr reméli, hogy a jövőben a többivel is megismerkedhet a magyar utazó. Varga Sinai Gizella szerint a kultúrák kölcsönös ismerete hídként szolgál a világban.

Kocsis András Sándor nemcsak szobrászművész, hanem remek fotós is, aki csapatával bejárta Irán legfontosabb műemlékeit, köztük Omár Khájjam sírját is meglátogatta Nisápurban. A kiváló fotókkal gazdagon illusztrált album borítóján felteszi a kérdést: „Irán hagyományosan nem gyakori úticélja a magyaroknak… Vajon miért van ez így, talán mert messze van?... Háromezer kilométer hat óra alatt megtehető… vizuális, intellektuális, érzelmi élményeket” kínál ősi kultúrája és civilizációja. Teherán ma is a siíták zarándokhelye. A fotós személyes élményei is szerepelnek a könyvben és egyben útikalauzban. A kapcsolatok Iránnal már 1478-ban kezdődtek Mátyás király korában, aztán járt ott Körösi Csoma Sándor és Vámbéry Ármin is, hiszen ezt tartották a Kelet kapujának. A szerzőt igen gyakran megállították az utcán a kék szeme miatt. Sokan ezért kezdeményeztek vele beszélgetést, de minden esetben rendkívül barátságosak voltak vele, meghívták a házukba és megvendégelték.

Érdemes legalább a könyvből tájékozódnunk erről a gyönyörű országról, de még jobb, ha turistaként személyes élményt szerzünk az iráni barátságosságról, biztonságról és népe vendégszeretetéről. Ott nem a Hungary, hanem a „Madzsarisztán” névvel érhető el a hazánk iránti tisztelet – jegyezte meg a szerző, Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója. Bejelentette, hogy 2019-ben napvilágot lát a keleti bölcsességek sorozatban a Perzsa bölcsességek című kiadvány is.

Dobi Ildikó

 iran_konyv.jpg

Kocsis András Sándor

szerző és fényképész

Irán ezeregy arca

144 oldal

2018. november 9.

ISBN 0978 963 099 3418

Ára: 5690.- Ft

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9814366353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása