Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Romkocsma

2018. november 09. - EuroAstra

romkocsma.jpgTizenéves unokám közölte, hogy este romkocsmába megy. Nem való az még neked, próbáltam jobb belátásra bírni, de lepattintott. Apa megengedte! Hát az más, dünnyögtem és visszavonulót fújtam.

    Először Budapesten, a 2000-es évek elején hallottuk a romkocsma szót. A belvárosban számos ház állt üresen, vagy alig kihasználtan. A megüresedő házakat a tulajdonosok egyelőre nem tudták, vagy nem akarták felújítani. Az ideiglenes hasznosítás életképes ötletét a romkocsmák valósították meg. A belvárosi helyszínek viszonylag alacsony bérleti díj mellett is hasznosíthatók. A tulajdonos csak ingyen megőrzést vár el, míg a bérlő az alacsony beruházási költség és a piaci árnál jóval kisebb bérleti díj fizetése mellett a központi elhelyezkedésű helyeken kedvező áron tudja a vendégeket fogadni.

   Ki tudja miért, a romkocsma népszerű, igazi kultuszhely lett és a vidéki városokban is megszaporodtak az ilyen vendéglátó helyek. Ma már ott tartunk, hogy Magyarország meghatározó színfoltja. Jellegzetessége a formabontó, költségkímélő és extravagáns berendezés. (Olyasmi, mint a Szomszédok TV-sorozatában a „Kisszék”.) Az első helyek Budapest-Erzsébetvárosban nyíltak. Később más belső kerületekben is elterjedtek. Az ötletből alternatív divat lett, majd turistalátványossággá avanzsálódott. Ezzel párhuzamosan az újonnan nyitott helyek belső tere sokat változott. A korábbi retró és a lomtalanításokból összeszedett tárgyak eklektikus keverékét gyakran a festetlen, vakolatlan falak meghagyásával hozták össze, később megjelent a drágább, modern dizájn is.

   Kétfajta romkocsmáról beszélhetünk. A szerényebbről és a nyereségre erőteljesebben törekvőkről. Ez utóbbiakban akár luxus berendezések (és árak) is lehetnek. A kisebb forgalmat generáló, és inkább az Underground kultúrát befogadó közösségi helyek a pesti oldalon Józsefváros, Nagykörúthoz közel eső negyedeinél, valamint a budai oldalon Lágymányoson, a Bartók Béla út elején találhatók.

   A 2010-es évek második felére beindult ingatlan árrobbanás, a belvárosi telkek drasztikus felértékelődése várhatóan megnehezíti a romkocsmák helyzetét. Jelentősen megemelkednek a bérleti díjak. Vagy a bérlemény tulajdonosok az eddig vendéglátásra bérbe adott romos épületek helyére befektetési vagy értékesítési céllal szállodákat, irodaházakat vagy bérházakat építenek.

   A romkocsmázás egyik járuléka, hogy egy idő után felfedezünk benne bizonyos „arcokat”, akik mindenhol ott vannak. Kocsmázókat, akik valahogy a hely nívótól függetlenül könnyen beszédbe elegyednek bárkivel. Szórakoztatnak,.fogadnak minket a pultnál, a bejáratnál, vagy éppen a legjobb asztalnál. Persze csak ha mi is akarjuk.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1314360543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása