Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Megnyílt az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb kiállítása Vámbéry Ármin életéről

2019. december 04. - EuroAstra

preview_vambery_armin-0024.jpg

„Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – a keletkutató Vámbéry Ármin” címmel nyílt meg az Ybl Budai Kreatív Ház  ( Ybl Budai Kreatív Ház - 1013 Budapest Ybl Miklós tér 9-11.,) legújabb kiállítása, amely részletesen, pontosan és a történelmi hitelesség igényével meséli el Vámbéry Ármin különleges életútját. És valóban, egy kalandos történet az egész tárlat, mintha egy historikus filmbe csöppennénk bele. A híres keletkutató életét és munkásságát összegyűjtött írásai, könyvei és hátrahagyott gyűjteménye, ereklyéi, személyes levelezései mutatják be a látogatónak. Az érdeklődők 2020. január 26-ig tudják megtekinteni az izgalmas tárlatot.

 

A kiállítás a Magyarok a Selyemúton sorozat második állomásaként Vámbéry Ármin egyedülálló életútját, munkásságát, a hozzá fűződő tárgyakat és páratlan keleti kéziratait mutatja be Dr. Kelecsényi Ágnes és dr. Kovács Nándor Erik kurátori munkája nyomán a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteményéből válogatva. A PAIGEO Alapítvány támogatásával megvalósuló kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a sokoldalú Vámbéryvel, aki világutazó, akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság alapító tagja, sikeres író és nemzetközileg ismert politikai szakértő volt.

 

A sánta dervisként is ismert Vámbéry Ármin mellett több kortársának életművét, Vámbéryhez köthető szakmai és baráti kapcsolatát is megismerhetjük a kiállításból. A tárlat egy izgalmas múzeumi túra keretében az egész korszak érdekes perspektíváját tárja elénk. Berendezett, autentikus szobarészletek, a múlt ismeretlen, keleti vidékének elfeledett tárgyai, és az akkori mindennapi élet panorámáját illusztráló hatalmas, plakátszerű képek, papír és viaszszobrok fogadják a közönséget. Miközben bejárjuk a kiállítás mindkét nagytermét, török és távol-keleti zene szól a háttérben, amely az egész tárlatot tökéletes kontextusba helyezi. A zene, az irodalom, a történelem, a múlt elrepít minket Vámbéry korába.

 

Aki szeretné megtekinteni ezt az egyedülálló kiállítást, 2020. január 26-ig megteheti. A tárlat valóban olyan élményt ígér, amit kár lenne kihagyni. A belépés díjmentes.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3615331380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása