Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Nagy Alma

2018. május 24. - EuroAstra

index_125.jpgNem York lakói városukat Nagy Almának (Big Apple) hívják. Az elnevezés eredete homályos, több magyarázat van rá.

(1) A  New York Morning sportújságírója, egy bizonyos John J. Fitzgerald, aki a lóversenyekről írott cikkeivel vált népszerűvé. Around the Big Apple, (történetek) a Nagy Alma körül néven indított új rovatot a lapban. Fitzgerald később elmondta, hogy a fogathajtóktól és a zsokéktól hallotta először A Nagy Alma kifejezést, amellyel a versenyeken megnyerhető díjakra utaltak. Továbbá a New York-i versenypályák almaformájára.

(2) Egy francia nő, bizonyos Eve de Saint-Évremond az 1800-as évek elején érkezett New Yorkba és nyilvánosházat nyitott a Bond Str. 142. szám alatt. A szalon, amely még ma is áll, óriási népszerűségnek örvendett, és hamar a város emblematikus intézményévé vált. Eve hívta a lányokat almáknak, talán a bibliai bűnbeesésre utalva. Ebben az időszakban New York tudhatta magáénak a legtöbb ilyen intézményt, ezért Nagy Alma névvel illették a várost.

(3) Charles Gillette, egy New York-i utazási ügynökség elnöke turistákat akart New York-ba csábítani. Mivel abban az időben a hely leginkább az utcai bűnözésről volt ismert és hírhedt, szükség volt egy szerethető és hiteles szimbólumra, a város népszerűsítésére, ehhez pedig tökéletes volt az alma ikonja.

(4) A múlt század 40-es éveiben létezett egy Big Apple nevű népszerű éjszakai klub. Ez több filmforgatásnak is helyszíne volt, az egyik produkció a kor legjobb szvingtáncosainak közreműködésével készült, a film is ezt a címet kapta. Ugyanebben az időszakban jelent meg egy könyv, amelyben a Big Apple kifejezést New York egyik városrészére, Harlemre használták. A könyvben szerepel, hogy néger zenészek arról álmodoznak, hogy karriert futhassanak be New York Cityben, ez jelentette akkoriban az elképzelhető legnagyobb sikert. Így terjedt el köreikben az a mondás, hogy sok alma terem ugyan a siker fáján, de Nagy Alma csak egy van, New York.

(5) New Yorkban élő barátom szerint a magyarázat sokkal prózaibb. A Times Square egyik gyümölcsáruházában a többi között  Kaliforniában termett hatalmas almákat árultak. A város távolabbi kerületeiből is jöttek vevők a szép gyümölcsért. Az üzlet cégtábláján Big Apple állott.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2113995830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása