Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Aranypénzek

2019. december 08. - EuroAstra

aranypenz.jpg Érmék gyűjtésével már az ókorban is foglalkoztak az emberek, a legelső éremgyűjtők közé a római császárok tartoztak, többek között Augustus is. Később is csak a módosabb emberek engedhették meg maguknak az érmegyűjtést, ezért joggal nevezték a „királyok hobbijának”. Ebben az időszakban keletkeztek a nagy magángyűjtemények. A jelentősebb gyűjtők közé tartozott többek között VIII. Bonifác pápa, Petrarca, I. Miksa német-római császár, XIV. Lajos francia király, II. Joachim brandenburgi választófejedelem.

A numizmatikai irodalom a reneszánsz idején indult meg, ekkor az ókori pénzek portréival foglalkoztak,  majd egyre több tudományos munkát adtak ki. A Numismatic Society of London 1836-os megalakulása után sorra jöttek létre az éremgyűjtők szakmai egyesületei. A XIX. század a nemzeti közgyűjtemények létrehozásának időszaka volt. A leghíresebb közgyűjtemények Bécsben, Berlinben, Brüsszelben, Londonban, Párizsban, Athénban és New Yorkban találhatók, melyek katalógusokban tárják a nyilvánosság elé gyűjteményüket.

Aranyérme gyűjtők hazánkban is vannak, hanem is olyan példányokkal, mint az 1933-ban vert Double Eagle húszdolláros érme. Ugyanis ez a világ legértékesebb aranyérméje, 8 millió dollárt, 2,4 milliárd forintot ér. Mindössze 13 darab ismert belőle, egyik a New York-i Federal Reserve Bankban, másik a washingtoni Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeumban, a többi magángyűjtőknél.

Az Egyesült Államok  aranypénzeit 1907-ben kezdték verni Theodore Roosevelt amerikai elnök kívánságára, aki rajongott az antik görög pénzérmékért, és azt akarta, hogy hasonló szépségű aranypénzek legyenek forgalomban náluk is. Franklin Roosevelt elnök azonban az 1929-es világválság hatására elrendelte, hogy az aranypénzeket cseréljék le bankjegyekre, és az érméket olvasszák be, hogy az országnak legyen aranytartaléka. A forgalomba hozott húszdolláros érmesorozat néhány példánya elkerülte a beolvasztást, ezek képviselnek ma hatalmas értéket. Nevét, amely dupla sast jelent, onnan kapta a húszdolláros aranyérme, hogy a korábban vert tízdolláros érmét eagle (sas) néven emlegették.

Magyarországon nem ritka az aranypénz kibocsátása, hozzájutni persze sokkal ritkább. 5.000 forintos aranyérmét bocsátottak ki 2017-ben Arany János születésének 200. évfordulójára. Törvényes fizetése eszköz, persze nem fizetnek vele, numizmatikai értéke 70.000 forint körül lehet.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2115341982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása