Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Cotard-szindróma

2019. december 04. - EuroAstra

dr_jules_cotard.jpgDr. Jules Cotard.  

Pszichiáter barátom győzköd, írjam meg ezt a történetet. Nem írok betegségekről, elég nekem a magam baja. Aki ilyesmire kíváncsi, olvassa az Orvosi Hetilapot. De ez egy különleges betegség, a legritkább betegség a világon, makacskodott Tamás tovább. A beteg halottnak hiszi magát. Nem zavarodott elméjű, nem hipochonder, nem pánikbeteg, nem hallucinál, nem tetszhalott. Halottnak hiszi magát.

A betegséget először dr, Jules Cotard francia pszichiáter (1840-1889) diagnosztizálta, nihilisztikus téveszmének nevezte el. Megállapította, hogy páciensének agyműködése vegetatív, alvó módban van, és valóban úgy érezheti, hogy nem él, például végtagjai nem engedelmeskednek neki.

Milyen tünetei vannak a kórnak? Mivel a beteg halottnak hiszi magát, ideje java részét temetőkben tölti, mert úgy véli, ott lehet a legközelebb a halálhoz. Ügy érzi az agyhalál állapotában van, gyakran öngyilkosságot kísérel meg, de valójában nem akarja megölni magát. Semmiben nem talál örömet, elveszti szag- és ízérzékelését  A beszéd teljesen feleslegesnek tűnik számára, mivel nincs mondanivalója. Nem eszik, mert úgy véli nincs értelme, hiszen halott.

Az Egyesült Államokban megjelent egy riport Cotard-szindrómás beteggel. Elmondta, hogy depresszióját nem tudta elviselni, ezért áramot vezetett vízzel teli fürdőkádjába. Kérte a testvérét, öltöztesse halotti ruhába, tegyék ravatalra, mert halott. Arról panaszkodott, hiába látja az embereket és a dolgokat maga körül, ezeket nem érzi létezőknek, mintha csak árnyak lennének. Tudja, mondta riporternek, az a bajom, hogy nem létezem.

Hogy gyógyítható a betegség? Lényegében nem orvosolható, az antidepresszánsok, antipszichotikumok nem használnak. Előfordult, hogy évekig tartó pszichoterápiával némi javulást tudtak elérni. Ami annyit jelent, hogy képes lett a beteg ellátni önmagát, és a tényleges, valós külvilággal is tudott tartani valamilyen kapcsolatot. Egyedül közlekedett és képes lett beszélni másokkal.

Kedves Tamás! Megírtam. De nem ijedtem meg, mert a Cotard-szindróma kialakulásának valószínűsége 1:500.000.000, vagyis ötszázmillió ember közül egy kaphatja meg ezt a kórt.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7815336724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása