Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Különleges gasztrofilmet hoz Budapestre az Európai Moziéjszaka

2019. december 01. - EuroAstra

sef.jpgDecember első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án este a gasztronómiáé lesz a főszerep. A Női séfek nyomában című francia gasztrofilm vetítését követő beszélgetés vendégei Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Mautner Zsófi és Jókuti András gasztrobloggerek.

 

Az Európai Moziéjszaka hagyománya az európai audiovizuális ipart támogató Kreatív Európa MEDIA alprogram kezdeményezésére és az európai filmekre összpontosító Europa Cinemas mozihálózat társszervezésében 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és általuk az európai értékekkel. A rendezvény budapesti helyszíne idén az Uránia, ahol december 6-án 19:30-tól a filmkultúra mellett a gasztronómia is főszerepbe kerül.

 

A konyha a hétköznapokban többnyire a nők birodalma, a konyhaművészet legbefolyásosabb sztárjai mégis férfiak. A Női séfek nyomában című film annak ered nyomába, hogy miért van ez így, és hogyan látják ezt a kétarcúságot a szakma szereplői. Vérane Frédiani rendezőnő téma iránti érdeklődését a TIME magazin egyik 2013-as, nagy port kavart címlapsztorija keltette fel, amely „Étkek istenei” címen gyűjtötte össze a világ leghíresebb séfjeit, akik között sajnálatosan egyetlen nő sem kapott helyet. Frédiani nyakába vette a világot, és Franciaországtól Peruig, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig felkereste a fine dining és a gasztrozsurnalizmus számos képviselőjét. Szóra bírta többek között Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync és Alice Waters séfeket, akik nemcsak a hivatásukkal kapcsolatos sztereotípiákról és konyhafőnöki karrierjükről meséltek nagy örömmel, hanem arról is, miről szól számukra a konyhaművészet és a Michelin-csillag, és vajon jobbá tehető-e a világ a gasztronómia által. A szemléletformáló filmről, amely Magyarországon először az Urániában kerül mozivászonra, a vetítés után a hazai gasztrovilág nagyágyúi, Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint két gasztroblogger, a Chili és Vaníliát jegyző Mautner Zsófi és Jókuti „Világevő” András beszélgetnek.

 

Az Európai Moziéjszaka a Kreatív Európa MEDIA támogatásával valósul meg, társszervező az Europa Cinemas. Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a Budapesti Francia Intézet. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

 

A belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni 2019. november 26-tól az Uránia honlapján és Facebook-oldalán.

 

http://urania-nf.hu

https://www.facebook.com/events/1434917719993048

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2515326528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása