Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A divat nagyasszonya

2019. november 26. - EuroAstra

divatkiralyno.jpgRotschild Klára női szabó apától és varrónő anyától született, pályaválasztása nem lehetett kétséges. Budapesten, a Ferenciek terén lévő lakásuk egyik szobája varróműhelyként, másik divatszalonként működött. Itt készültek a híres, kifogástalan ruhák, kosztümök és kabátok a jómódú, tehetősebb középosztálybeli hölgyek számára a múlt század húszas-harmincas éveiben.

Klára autodidakta varrónő, szabász és divattervező volt, húszévesen már önálló műhelyt vezetett, körülvette magát kiváló szabászokkal és más szakemberekkel, eleinte elsősorban a fiatal arisztokraták, valamint a legújabb divatirányzatot követő tehetősebb hölgyek vásároltak nála.

Kiváló munkája híressé tette, vevőköre egyre szélesebb lett, Horthy István esküvőjére is a szalonjában készítették a menyasszonyi ruhát, valamint a násznép hölgytagjainak toalettjét. Ebben az időben kezdtek fogalommá válni a Rotschild-modellek, amelyek a francia irányzatot követték. Legtöbb ember csak tőle értesült arról, hogy mi is a divat Párizsban. Olyan sikeres volt, hogy két további szalont és üzletet nyitott.

A szalonoknak állandó, válogatott modellgárdája volt, akiket csak Rotschild-lányoknak hívtak. Ezek a szépségek nagyon kiváltságos helyzetben voltak, viszont ennek is megvolt az ára. A főnökasszony Párizsból rendelt a manökeneknek fűzőt, amit kötelező volt hordaniuk a karcsú derék érdekében, de ezt a kicsit fájdalmas áldozatot bevállalták a lányok.

A világháború után az üzleteket államosították, Klára alkalmazottként dolgozhatott tovább. . Néhány év után kinevezték a Váci-utcai Különlegességi Női Ruhaszalon üzletvezetőjének. A vevőkör egyre szélesedett, a kül- és belföldi kormányfők, miniszterek, nagykövetek házastársai, neves színésznők Rotschildnál csináltatták kosztümjeiket.

Rotschild Klára közkedvelt személyiség volt. Kiváló divatszakemberként ismerték, jó külföldi kapcsolatokkal rendelkezett. Mivel nem született gyermeke, számos varrónője gyermekének lett a keresztanyja. Szigorú rendet tartott a műhelyekben,.de ezt munkatársai elfogadták és nemcsak a magas fizetés miatt. Mivel a külkereskedelem állami monopólium volt, Klára ruhaanyagait a Konsumex Külkereskedelmi Vállalaton keresztül hozatta be.

A Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájában (főépület) és a Geraldine-házban (kertészház) nyílik, ahol  a divat nagyasszonyának élettörténete, a műhely és a szalon világa elevenedik meg, továbbá a  menyasszonyi ruhákból készült kollekció. A kiállítás logója „A CLARA -  Rotschild Klára  divatkirálynő a vasfüggöny mögött.” 2020. április 30-ig látogatható.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8315324128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása