Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Csalódások

2019. november 23. - EuroAstra

optikai_csalodas.jpgOptikai csalódás. Kérem az Olvasót, nézze meg a képet, utána mérje meg az alakok magasságát vonalzóval.

  Nem csak a szerelemben csalódhatunk. Barátunkban munkahelyünkön, vásárláskor és még sok egyéb helyzetben is. Úgy tűnik, a csalódás életünk elengedhetetlen része. De vannak fiziológiai csalódások is.

Ilyen például az optikai csalódás, amelyet  akkor élünk át, amikor azt hisszük, látunk valamit, amely a valóságban nem létezik. A szem által gyűjtött információt az agy hibásan dolgozza fel, ez által olyan képeket észlel, melyek különböznek azoktól a tárgyaktól, amelyek kiváltják őket. Ez bekövetkezhet az agy túlzott ingerlésére (világosság, dőlés, szín, mozgás); ahol a szem és az agy tudattalan következtetéseket von le.

A délibáb egy légköri jelenség, amelynek során a távoli tárgyakról nem a valódi helyükön  látunk képet. Leggyakrabban a horizont közelében megfigyelhető, a látóhatár szélén lévő tárgyak a földfelszín felett lebegni látszanak, fordított állásúnak tűnnek, vagy megkettőződnek. A jelenség a különböző törésmutatójú levegőrétegeken áthaladó fény törésével magyarázható. A közhiedelemmel ellentétben nem csak hazánkban a Hortobágyon fordul elő, a világ számos más pontján is.

Az illúzió egy pszichológiai jelenség, amelynek során félreértelmezzük a valóságból érkező ingereket, így egy az objektív valóságtól eltérő reprezentáció keletkezik. Illúziót bármelyik érzékszerv okozhat, például az időérzékkel és az egyensúly-érzékeléssel kapcsolatosak is. Jellemző az illúziókra, hogy az emberek többségénél ugyanazt a hatást, vagy nagyon hasonlót váltják ki. Az illúziók rendhagyó észlelésének vizsgálata gyakran tárgya a kísérleti pszichológiának, ezeken keresztül az észlelés mindennapi jelenségeinek megértése is lehetségessé válik.

Az érzékcsalódás egyik fajtája a hallucináció,, amely azonosítható külső inger nélkül jön létre. Az érzékelés minden fajtáját érintheti, leggyakrabban hangokat vélünk hallani. Ez még akkor is bekövetkezhet, ha az érzékelő tudja, hogy nem valós inger hozta létre az érzékelést, hanem a saját tudata. Hallucinációt a lelki betegségeken kívül az alkohol fogyasztása, vagy a drog használata okozhatja, de szerepet játszhat a szervezet kimerültsége, legyengültsége is.

A római katolikus egyház életét végig kíséri a látomás., a kinyilatkoztatás. A középkorban, de már korábban is éltek misztikusok, az utóbbi időkben pedig nagyobb nyilvánosságot kapnak ezek a rendkívülinek mondott jelenségek. Ebben az ügyben a legfelsőbb egyházi szervezet, a Hittani Kongregáció foglalt állást. E szerint Isten az ő egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban megadta a végső és teljes kinyilatkoztatást az emberiségnek. „A mi Urunk dicsőséges eljöveteléig pedig már nem kell várnunk semmiféle új, nyilvános kinyilatkoztatást.”

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6715320446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása