Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Bukovinai napot tartanak a Hagyományok Házában a bukovinai székelyek hazatérésének 75. évfordulója alkalmából.

2019. november 21. - EuroAstra

bukov.jpgAz évfordulóhoz kapcsolódva, november 23-án bukovinai néphagyományokkal ismerkedhetnek a Hagyományok Házába látogató érdeklődők. Lesz mesesutu bukovinai népmesékkel, népdalokkal, játékokkal, könyvbemutató- és vásár, fotókiállítás, megelevenedik egy hagyományos bukovinai székely fonó, 17 órától táncos-zenés gálaműsort, utána táncházat is tartanak.

 

A 18. század közepe táján a Kárpátokon túlra menekült több ezernyi székely öt bukovinai települést alapított. A 19. század végétől kezdtek visszatelepülni a Hunyad megyei Déva környékére és a Bánságba, a második világháború alatt pedig a Bácskába, majd innen a dél-dunántúli Völgység falvaiba. A csaknem két évszázados idegen környezetben sajátos önálló arculatú népcsoporttá váltak. A bukovinai székelyek népszokásait, hagyományait mutatják be november 23-án a Hagyományok Házában tematikus nap keretében.

 

Délelőtt 10 órától Mesesutuban szórakoztatják majd a kisgyermekes családokat, ahol Fábián Éva mesemondó és népdalénekes gondoskodik majd a jó hangulatról. A sut a parasztházakban a kemence és a fal között lévő szűk hely, ahová a ház kisgyermekei rendszeresen vackolták be magukat. Itt hallgatták esténként szüleik, nagyszüleik meséjét. A bukovinaiak által sutunak hívott kuckó és az ottani mesemondás hangulatát, ízeit igyekszik majd a Hagyományok Háza is felidézni ezen a családi délelőttön.

 

Délután könyvvásárral, majd a Hagyományok Háza „Népmesetár” című sorozatának újabb kötetének bemutatójával, 16 órától a Bukovinai székelyek emlékei – 1941-2019 című fotókiállítás megnyitójával folytatódik a programsorozat. 17 órakor pedig megemlékezéssel egybekötött ünnepi gálaműsor kezdődik Hetvenöt éve az „édes hazában” címmel.

 

A gálaműsor után egy autentikusan berendezett Bukovinai székely fonóval várják az érdeklődőket, itt alkalom nyílik a rokka és a szárnyas orsó kipróbálására, mellette Edelényi Dóra kézműves mesél a fonás történetéről, majd a Fonó házigazdái - Kóka Rozália, Fábián Éva és Sebestyén István - szórakoztatják mesével, énekkel, történetekkel a résztvevőket. A székely fonóban kalács-, és borkóstolásra is lehetőség nyílik.

 

A Hagyományok Háza szombati táncházában november 23-án 21 és 22 óra között Bukovinai táncokkal ismerkedhetnek a mulatni vágyók, majd hajnalig tartó táncházzal zárják a napot.

 

2019. november 23. 10:00 – 22:00

Bukovinai nap

Hagyományok Háza

 

https://hagyomanyokhaza.hu/hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5715309502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása