Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Párta és diadém

2019. november 18. - EuroAstra

parta.jpgPárta  

A párta már a honfoglalás korában is tartozéka volt a női fejviseletnek. A XIII. századi folytonosságát régészeti anyag bizonyítja. A leányok karika- és előpártát viseltek a lakodalomig, az asszonyok kontypártái, nemes hölgyek diadémot hordtak. Pártában maradt a lány, akinek nem jutott férj és így nem volt módjában, hogy a pártát letegye. A XIX. században még pártában esküdött a menyasszony, de újabb leányfejdíszek, a homlokbársony és a koszorú már a XX. század elején a párta örökébe léptek. A menyasszonyi fejdíszként használt koszorú sok helyen örökölte a párta nevét is.

A párta tartósságát, merevségét biztosító fémvázat vagy kéregpapírt finom textíliával vonták be és díszítették islóggal (csillagocska), féldrágakővel, gyöngyökkel, ezüst-, aranycsipkével,, aranyhímzéssel. A pántot hátul, a fej kerületéhez igazítva madzaggal húzták össze, a csatlakozást szalagköteggel takarva.

Viselési módja szerint volt karika-, koszorú- vagy abroncspárta, amelyet a homlok fölé vízszintesen elhelyezve régen országszerte viseltek. Nemrégiben egyedül álló régészeti leletet találtak a debreceni Déri Múzeum munkatársai. Az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán talált avar kori sírból egy 10-12 év körüli kislány koponyáját emelték ki, a homlokán aranyveretes pártával. Majd számos úgynevezett háromkarélyos préselt aranylemez párta került elő, néhány még a koponyán volt. Gyöngyszemek, ezüst lemezgyöngy, és gombok is voltak a sírban, ezeket restaurálás után értékelik a szakemberek. Mint ahogy az is a feltárás folytatásával derül ki, hogy magányos sírt, vagy temetőt találtak.

diadem.jpgDiadém

  A diadém eredetileg egy ékköves uralkodói fejdísz volt, később a régi nemesség nőtagjai hordtak. Maga a szó Perzsiából származik, annak idején papok, uralkodók és egyéb főméltóságok viselték. Mára nem számít kiváltságnak diadémot hordani, sok eseményen fellelhetjük tartozékként, szépségkirálynő választáson, lánybúcsún, esküvőn, jelmezbálon.

Anyaga könnyűfém, lehet persze arany és ezüst is, kristályokkal és drágakövekkel gazdagon díszítve. Ezek ára meglehetősen borsos, ezért bizsu és műanyag utánzatokat is forgalmaz a kereskedelem. Alapja nyitott abroncs-szerű félkör vagy ellipszis, rendszerint fésűs aljjal a szárainál, hogy a hajra beakasztva könnyen a fejhez lehessen rögzíteni.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3515310072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása