Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az ördög bibliája

2019. november 17. - EuroAstra

az_ordog_bibliaja_2.jpgÓbudán, a Korona tér 1. szám alatt található a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. 2019. szeptember 27. és 2020. február 7. között érdekes kiállítás tekinthető meg „Szerencsés lapjárást!” címmel, az Első Magyar Játékkártyagyár 150-éves jubileuma alkalmából. A kártyázásnak hosszú évszázadok alatt sem ártott tilalom, átok és égetés. Az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapokat hasonló indulatokkal és szenvedéllyel keverték és osztották arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és férfiak. A kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban.

Az sem véletlen, hogy az ördög bibliájának nevezik, hiszen mindenki tapasztalhatta, hogy a matematika minden szabályával ellentétben veszteni sokkal könnyebb, mint nyerni. Márpedig, ha nem lenne a dologban semmi ördögi, az esélyeknek egyenlőeknek kéne lenniük. De mióta hívják a kártyát az ördög bibliájának? A sok legenda közül kiemelek egyet, mert magyar vonatkozása van.

A kártyával bűnbe esett híres generális Peter Ernst von Mansfeld volt, aki 1595-ben érkezett a magyarországi hadszíntérre. (15-éves háború a Habsburg Birodalom és Törökország között.)  A tábornok szenvedélye volt a kártya. Ha nyert, azt mondták róla, hogy ördöge van. De ritkán nyert. Hatalmas összegeket veszített, de családja és pártfogói minden egyes alkalommal megmentették a felelősségre vonástól. A legenda szerint ő nevezte el a kártyát először az ördög bibliájának.

Egy győri picquett-kártyacsatában azonban akkora összeget veszített, hogy sürgősen és az éj leple alatt hagyta el Magyarországot. Az Udvari Haditanács azt parancsolta karcsai Somogyi Farkasnak, a generális magyar helyettesének, hogy Mansfeld Győrben hátrahagyott dolgait rendezze. Ezt követően leszerelt és soha többet nem állt Habsburg szolgálatba.

Ez után parancsba adták, hogy a katonaságnál tilos a kártyázás, az kötelesség  elmulasztásának (Russworm) minősül. Igen nehéz lehetett a parancsot betartani, hiszen a katonáknak a táborokban valamivel el kellett ütniük a harc közbeni szüneteket. Ha mással nem, hát azzal, hogy az ördög bibliájához nyúltak.

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr815308914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása