Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az Elbűvölő Peking

2019. november 10. - EuroAstra

peki.jpgAz Egy Övezet Egy Út országaival folytatott cserekapcsolatok és együttműködések erősítése, és Peking kulturális lágy erejének (soft power) és nemzetközi befolyásának fokozása érdekében az Elbűvölő Peking c. dokumentumfilm-sorozat bemutatóját és a pekingi 2022-es téli olimpiai és téli paralimpiai játékok promóciós konferenciáját rendezték meg október 30-án, Budapesten a New York Palotában.

 

A rendezvény a Peking Város Kormányzati Kommunikációs és Sajtóirodája és a Pekingi Téli Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának megbízásából, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége tanácsadásával, a Peking Televízió főszervezésében, a pekingi Shinuo Nemzetközi Kulturális Média, a magyarországi CM Média és a d1 televízió közös szervezésében került megrendezésre.

 

A rendezvényen Majorné  Soós Mariann, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi megjelenítéséért Felelős Államtitkárság, Kína KKE Turisztikai Koordinációs Központjának tanácsadója, Xu Hejian úr, a Kínai Népköztársaság Peking Városi Bizottsága Kommunikációs és Sajtó Osztályának miniszterhelyettese, Nagyné Varga Melinda, Budapest Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály vezetője, és Wang Zheng úr, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének Kulturális és Turisztikai attaséja vettek részt, továbbá magyar és budapesti kormánytisztviselők, valamint a helyi média, a sport, a kulturális élet képviselői, összesen közel 100 fő.

 

Idén ünnepeljük a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulóját. Az Egy Övezet, Egy Út európai szakaszának fontos országaként Magyarország egyike azon országoknak, amelyek elsőként létesítettek diplomáciai kapcsolatokat Új-Kínával. Egyúttal Magyarország az első európai ország, amelyik elsőként írt alá Kínával  együttműködési szándéknyilatkozatot a Egy Övezet, Egy Út program keretében. Kína szándékában áll tovább erősíteni a média és kulturális területen folytatott együttműködést Magyarországgal.

 

Az Elbűvölő Peking konferencián, közel 100 kínai és magyar vendég, továbbá lelkes nézők tanúságtétele mellett a Pekingi Televízió és a magyarországi d1 televízió a tavalyi sikeres együttműködésük után további egy év együttműködésben állapodtak meg.  A minden szombaton este 7 órakor a d1 televízión megtekinthető Elbűvölő Peking c. dokumentumfilm-sorozatból a tévénézők megismerhetik Peking kultúráját és művészetét, a technológiai innovációt, és betekintést kaphatnak abba, hogy Peking hogyan éri el a mai eredményeit. A dokumentumfilm-sorozat első évadjának részeit 2018 októbere és 2019 októbere között hetente lehetett megtekinteni a d1 televízión. Lelkes rajongók kaptak betekintést hétről hétre Peking elbűvölő világába.

 

Mivel Peking az első város a történelemben, amelyik mind a nyári, mind a téli olimpiát rendez, az olimpiai játékok Peking egyik névjegykártyájává váltak. A rendezvényen a pekingi téli olimpia szervező bizottsága bemutatta a téli olimpiát, többek közt a 2022-es pekingi téli olimpia kabaláit, versenyét és helyszíntervezetét.

 

Gao Tian asszony, a Pekingi 2022-es Téli Olimpiai és Paralimpiai Szervezőbizottság Kulturális és Ünnepi Osztályának vezérigazgató-helyettese a bevezetésben megemlítette, hogy a 2022. évi pekingi téli olimpia idejére esik a Tavaszi Fesztivál, vagyis a tradicionális kínai újévi ünnep, amely Kína egyik legnagyobb és legvarázslatosabb ünnepe. Szeretettel várják 2022-ben Pekingbe a magyarokat, élvezni a téli olimpia programjait, és megismerkedni a tradicionális és modern Kínával.

 

Annak érdekében, hogy előmozdítsák a média és a kultúra területén az Egy Övezet, Egy Út mentén fekvő országok közötti kölcsönös megértés, valamint létrehozzák a Baráti Kör Hálózatot a Selyemút menti média összekapcsolására, az eseményre külön meghívást kapott Marton József Zoltán, Vasad polgármestere, Yue Min úr, a Pekingi Televízió Tudományos és Oktatási Programközpontjának igazgatóhelyettese, Salát Gergely sinológus, műfordító, a PPKE BTK Nemzetközi és Politikatudományi Intézet intézetvezetője, a PPKE BTK Kínai Tanszék egyetemi oktatója, és Aradi-Beöthy Péter a d1 televízió alelnöke. Mélyreható vitát folytattak az Egy Övezet, Egy Út program média területen folytatott együttműködés és a humán tudományok területén folytatott közös építkezés fontosságáról és módjáról.

 

2019 őszétől - 2020 őszéig az Elbűvölő Peking c. dokumentumfilm-sorozatban minden szombat este 19:00-19:30 közt a d1 televízión Peking kultúráját ismerhetik meg. Témái: művészet, gazdasági fejlődés, városépítés, az emberek mindennapi élete és a pekingi téli olimpia.

 

http://www.d1tv.hu

https://www.kinaon.com/kiemelt-hirek/az-egy-ovezet-egy-ut-elmult-egy-eve

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8915294082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása