Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Fujitsu elindítja a világ első globális blokklánc-alapú rizskereskedelmi platformját

2019. november 09. - EuroAstra

index_457.jpgA Fujitsu és a Rice Exchange1 (Ricex) a 2019. november 5.-én bejelentették a világ első globális blokklánc-alapú rizskereskedelmi platformjának elindítását. Az új megoldás páratlan biztonságot, átláthatóságot, hatékonyságot, követhetőséget és soha nem látott bizalmat honosít meg a 450 milliárd dollár éves forgalmú globális rizspiacon.

 

A Ricex az első olyan digitális platform, amely kifejezetten a világ egyik legnagyobb mennyiségben forgalmazott mezőgazdasági árucikke, a rizs adásvételére jött létre. A platform elosztott főkönyvi technológia (DLT) alkalmazásával digitalizálja a rizskereskedelmet. A tökéletes integráció és az ellenőrizhető adatok gondoskodnak róla, hogy a vevők, az eladók és a szolgáltatók könnyen megtalálják egymást a digitális környezetben, hatékonyan kössenek üzletet, majd rendezzék a biztosítás, a szállítás, a bevizsgálás és az ellenérték kiegyenlítésének részleteit.

 

„A Rice Exchange platform átláthatóságot, hatékonyságot és biztonságot hoz a globális rizskereskedelembe” – mutatott rá Stephen Edkins, a Ricex vezérigazgatója. „Partnerünk, a Fujitsu elosztott főkönyvi technológiájával számos olyan akadályt megszüntethetünk, amely eddig gátolta az átlátható és kockázatmentes rizskereskedelmet, és lehetővé tesszük a vevőknek, hogy a minőség és a méltányos ár iránti maximális bizalommal vásárolják meg ezt a fontos alapélelmiszert.”

 

A DLT-platform használata a bizalom és a hatékonyság új szintjét honosítja meg az erősen széttagolt nemzetközi rizskereskedelemben. Ellenőrzött, megváltoztathatatlan adatokkal látja el az összes érintettet, köztük a vevőket, az eladókat, a szállítókat, az ellenőröket, a biztosítókat, a szabályozóhatóságokat és a fizetési rendszerek üzemeltetőit. Az elosztott főkönyv használata megszünteti a feszültségeket és a késedelmet az ellátási láncban, és biztonságossá, átláthatóvá teszi a nemzetközi rizskereskedelmet azáltal, hogy ugyanazokat az ellenőrizhető adatokat jeleníti meg valós időben minden érintett számára.

 

A Ricex platform lehetővé teszi például a vásárlók számára, hogy tanúsítottan fenntartható gazdálkodásból származó rizst keressenek. Így biztosak lehetnek a rizs eredetében, a termelők pedig felárat számíthatnak fel termékükért.

 

„A fenntarthatóság, a követhetőség és a megbízható eredetigazolás alkotják a Rice Exchange működésének alapját, amely újabb meggyőző példa a blokklánc valós körülmények közötti alkalmazhatóságára. A Ricex jövőbe mutató lépést tett azzal, hogy átvette a Fujitsu szemléletét, amely nem önálló, komplett megoldásként, hanem a nagyvállalati architektúra kiegészítő rétegeként kezeli az elosztott főkönyvet. Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a DLT együttműködjön a meglévő infrastruktúrákkal. Így tudunk valódi értéket nyújtani az izgalmas új technológia terén végrehajtott beruházásokból” – mutatott rá Frederik De Breuck, a Fujitsu brüsszeli blokklánc-innovációs központjának vezetője.

 

A Fujitsu új DLT-megoldása a Hyperledger Fabric platformon fut

A Fujitsu horizontálisan skálázható, kulcsrakész, privát és engedélyhez kötött2 DLT-megoldása a kifejezetten nagyvállalati használatra fejlesztett, fejlett automatizációs funkciókkal rendelkező Hyperledger Fabric3 platformon fut. A Ricex a Fujitsu brüsszeli blokklánc-innovációs központját (Blockchain Innovation Center, BIC) választotta fő integrációs partnerül a megoldás kifejlesztéséhez. A választásban fontos szerepet játszott a Fujitsu Hyperledger Fabricre épülő architektúrákkal szerzett blokklánc-szakértelme és rugalmas DevOps szemlélete, amely a scrum/agilis módszertan alkalmazásával4 a fejlesztési és az üzemeltetési szolgáltatásokat egyaránt lefedi.

 

A Fujitsu BIC a Microsoft Azure segítségével biztosít agilis fejlesztési platformot és éles környezetet a Fujitsu „szolgáltatásként nyújtott blokklánc” megoldásaihoz (pl. DocumentFlow és InvoiceFlow). A rizskereskedelmi platform bővítésével a Fujitsu biztonságos és megbízható alapként kíván támaszkodni az Azure globális jelenlétére.

 

A rizskereskedelem kevéssé áttekinthető, komplex, sok folyamatból álló tevékenység

A rizskereskedelem kevéssé áttekinthető, komplex, sok folyamatból álló tevékenység, amely gyakran még ma is papíralapon zajlik. A rizsimport minősítési követelményei régiónként eltérnek, és a dokumentumokat manuálisan kell ellenőrizni és egyeztetni, ami drága művelet, és magában hordozza a költséges emberi hiba kockázatát. Ráadásul a dokumentumoknak az áruval együtt kell utazniuk, ami a hibás vagy hiányzó dokumentumok miatt időveszteséghez vezethet. A Rice Exchange platform egyszerűsíti a dokumentumok megfeleltetését, mérsékli a tranzakciók és a háttérben zajló műveletek költségét, továbbá teljes körű átláthatóságot biztosít.

 

Az utóbbi 30 évben mintegy ötszörösére nőtt a nemzetközi rizskereskedelem volumene. Ennek hátterében a népességnövekedés, valamint az élelmiszerbiztonsági és vízhasznosítási problémák állnak. De más gabonákkal ellentétben a rizs sokféle típusú és feldolgozású lehet. Emiatt az árképzés sem annyira homogén, a kereskedés viszonylag kis csoport kezében van és kevéssé átlátható. A résztvevő felek ritkán rendelkeznek átlátható képpel a teljes rizspiacról, és a piaci szereplők nehezen tudják megállapítani, hogy egy vevő vagy eladó korábban megbízhatóan teljesítette-e szerződéses kötelezettségeit.

 

A rizs ellátási láncának résztvevői már hozzászoktak ezekhez a hatékonyságbeli problémákhoz, és az üzlet velejáró költségeként fogadták el az árra és az árrésre gyakorolt hatásukat. Az elosztott főkönyvi technológiákra való áttéréssel járó digitális átalakulás azonban most lehetőséget biztosít számukra ezeknek a költséges és hatékonyságrontó hátrányoknak a megszüntetésére.

 

1 A Rice Exchange átláthatóságot, biztonságot és likviditást biztosít a 250 milliárd éves forgalmú globális rizskereskedelmi piacon. Privát, engedélyhez kötött, blokklánc-alapú rizskereskedelmi piactér. A rizskereskedelmi „Early Adopter” program 2018. októberi elindítása óta több mint 60 ország 400 vállalata csatlakozott a platformhoz, és bonyolította le a Ricexen hétmillió tonna rizs adásvételét. Az „Early Adopters” programban importőrök, exportőrök, disztribútorok és kereskedők vesznek reszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3615291850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása