Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

6. alkalommal kerül kiosztásra a Gundel Károly–díj

2019. november 06. - EuroAstra

gundi.jpgGundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

 

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

 

Eddigi díjazottak:

• Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

• Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

• Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

• Csapody Balázs – 2017.

• Rosenstein Tibor – 2018.

 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 2019-ben 14 személyre érkezett jelölés.

A Kitüntetési Bizottság tagjai:

- a Magyar Vendéglátók Ipartestülete

- Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

- Magyar Éttermi Szövetség

- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

- Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

- Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége

- Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

- Magyar Éttermi Mesterek Klubja

- Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság

- Magyar Bocuse d'Or Akadémia

- Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete

- Stílusos Vidéki Éttermiség

- Pannon Gasztronómiai Akadémia

- a Gundel család egy képviselője

- Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

- Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

- Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

- Gundel Étterem

 

14 szakmai kiválóságra érkezett 2019-ben jelölés, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazott:

Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros és Meskál Tibor.

 

Szulló Szabina

Az 1992-es pályakezdése óta a magyar gasztronómia felemelkedésén dolgozik. Saját tanulóiból épített csapatot, de sok tanítványa a világ különböző tájain dolgozik. 2011-ben az első kelet-európai chef, aki Michelin csillagot kapott a közép-kelet európai régióban (Onyx Étterem executive chef-jeként). A közép-kelet európai országok közül 2016-ban elsőként az ő elnökletével győz a magyar csapat a Bocuse d’Or Európa döntőjén. 2017. februárjában Széll Tamással együtt közös bisztrót nyitottak Stand25 néven, ahol küldetése a magyar konyha és a magyar alapanyagok bemutatása. Az elmúlt két évtizedben számos konyhafőnök került ki a kezei közül, akik ma a magyar gasztronómia meghatározó helyein töltenek be vezető pozíciót. 2018. júliusában Széll Tamással nyitott Stand nevű fine dining éttermüket 2019. márciusában Michelin csillaggal tüntették ki. 1999-ben Ifjú Chaine des Rotisseurs verseny győztes Párizsban, 2017-ben Pro Turismo és Pro Urbe elismerést kapott. Az alábbi egyesületek tagja: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Gasztronómiai Egyesület.

 

Széll Tamás

14 éves korától a Kempinsky konyháján dolgozott, 2008-ban és 2010-ben megnyerte a legrangosabb hazai melegkonyhás szakácsversenyt, a Hagyomány és evolúciót. 2011-ben az Onyx Éttermet Michelin-csillaggal ismerték el az országban másodikként, majd 2012-ben ő képviselte Magyarországot a Bocuse d’Or európai döntőjében. A 19 induló közül a 9. helyet szerezte meg, ezzel Magyarországról elsőként bejutott a Bocuse d'Or döntőjébe. A lyoni döntőben a 24 indulóból a 10. helyen végzett. 2016-ban megnyerte a Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten. 2017-ben a Bocuse d’Or lyoni döntőjében a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. 2017 februárjában Szulló Szabinával saját bisztrót nyitottak a Hold utcai piacon Stand25 néven, mely hamarosan Bib Goumand minősítést kapott. 2018. júliusában nyitott Stand nevű fine dining éttermüket 2019 márciusában Michelin-csillaggal tüntették ki. Nagy hangsúlyt fektet a képzésre: tehetséges tanulóknak ad lehetőséget, hogy szakmailag fejlődhessenek mellette. Az alábbi egyesületek tagja: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület, Pannon Gasztronómiai Akadémia. 2017-ben Pro Turismo és Pro Urbe elismerést kapott és Európa Polgári Díjat az EP-től.

 

Meskál Tibor

Jelenleg a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Manager-e; korábban: a Béke Szállóban dolgozott (1960), majd 1961-66. között Grand Hotel Royalban, felszolgáló, később főpincér (Grand Hotel Hungaria), 1963-ban országos szakmai verseny nyertese, amit a Gundel Étteremben tartottak. A világ számos pontján dolgozott luxus éttermekben, szállodákban (Berlin, Róma, Melbourne, Sydney, London, Bermuda-szigetek, New York), felszolgálók vezetőjeként, számtalan hírességet, államfőket, politikusokat, sztárokat szolgálva ki. 1996-ban hazatérve a Gundel Étterem szaktanácsadója, teremfőnöke, majd a Fórum Hotel Éttermi Igazgatójaként részt vett az InterContinental hotellé alakításának munkáiban. Később a Hotel Gellért rendezvényigazgatója, 1999-ben a Grand Hotel Royal Éttermesek Társasága elnökévé választotta, mely szakmai klub a mai napig is aktívan működik vezetésével. 3 évig vezette a Magyar Bármixer Szövetséget, és alapító tagja a Schnitta Sámule Magyar Gasztronómiáért Egyesületnek. Számos hazai tanuló és felnőtt versenyen zsűrizik, az EuroSkills és WorldSkills versenyek delegált szakoktatójaként versenyzők felkészítőjeként is tevékenykedett. Szakkönyvek szerkesztője, aktívan részt vesz az új generáció oktatásában; jelenleg az MNGSZ-en belül a Schnitta Egyesülettel oktatófilm elkészítésén dolgozik szakiskolák részére. Számos szakmai elismerése közül néhány: Schnitta Sámuel díj (2003), MNGSZ A Magyar Gasztronómiáért Érdemérem (2007), MNGSZ életműdíj (2010), Törley Pezsgőlovag (2010), Év Gasztronómusa (2012), Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Aranykeresztje (2016). Egyesületi tagságok: MNGSZ, Schnitta Egyesület, Chaine des Rotisseurs Egyesület, MKVM Hagyományőrző Társulat, Grand Hotel Royal Éttermesek Társasága.

 

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2019. november 24-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)

 

Idei változás nemcsak a gálaebéd helyszínében lesz - a idén 125 éves Gundel Étterembe végre az őt megillető „helyére kerül” a rendezvény -, hanem abban is, hogy a gálaebéd menüsorának megtervezéséről és a közreműködő séfek felkéréséről az előző évi Gundel Károly díjazott gondoskodik, jelen esetben Rosenstein Tibor.

 

A gálaebéden bemutatásra kerül majd Jakabffy László emlékére készült „Az Ízvezető” című könyv, melyben volt kollégái, barátai – több, mint 60-an – idézik fel alakját, a közös pillanatokat, s megjelennek a könyvben saját, házi receptgyűjteményéből lefőzött ételek képekkel és receptekkel. A könyv főszerkesztője Gyimesi Zsuzsa.

A gálaebéd szervező bizottsága:

Bíró Lajos - Bock Bisztró

Kovács László - MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.

Balázs József - Tacuba Café.

 

http://www.mvi.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7815279268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása