Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Lépéshatár - projektkiállítás nyitónap november 8-án a MODEM-ben

2019. november 04. - EuroAstra

lepes.jpgHatárainak megnyitásával három évtizeddel ezelőtt Magyarország megtette az első lépéseket, hogy utat nyisson Németország egyesüléséhez és egy egységes, szabad Európa megteremtéséhez.

 

A Páneurópai Piknik megrendezése, valamint a berlini fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából a Deutsches Kulturfórum és a MODEM projektkiállítás keretében mutatja be a magyar kerítésbontástól a határnyitásig, illetve a békés forradalomtól a német egységig tartó időszakot.

 

„Magyarország verte ki az első követ a falból” – nyilatkozta Helmut Kohl szövetségi kancellár, a három évtizeddel ezelőtti eseményekről. Fotók, plakátok százai, ezrei őrzik a szimbolikus, illetve nagyon is valós és elementáris hatású tettek emlékét, amelyek odáig vezettek, hogy harminc évvel ezelőtt megkezdhették a Berlint kettéválasztó fal lebontását. A plakátokat, fotókat felvonultató tárlatot – amely 2019. november 8-tól egy hónapon át látható a MODEM-ben – rendhagyó történelemórák és programok kísérik.

 

A megnyitón köszöntőt mond Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete és Papp László, Debrecen polgármestere.

A köszöntő után Trippó Sándor egyetemi adjunktus (DE Germanisztikai Intézet) tart rövid német-magyar tárlatvezetést a kiállításon.

 

További programok:

13.30: Határok nélkül. Kerekasztal-beszélgetés

résztvevők: Bedő Iván újságíró, a Magyar Rádió akkori kelet-berlini tudósítója; Filep Mária építészmérnök, a páneurópai piknik főszervezője; Pósán László történész, egyetemi docens (DE BTK Történelmi Intézet);

moderátor: Trippó Sándor egyetemi adjunktus (DE BTK, Germanisztikai Intézet)

14.30: ünnepélyes koccintás

15.00: angol nyelvű tárlatvezetés a Privát. Helmut Newton című fotókiállításon

16.00: német-magyar tárlatvezetés a Panel című kiállításon

17.00: Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó zenekar alapító tagjának szólókoncertje

 

A nyitónap valamennyi programja ingyenes

A kiállítás megtekinthető: 2019. december 8-ig.

 

http://www.modemart.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5415277056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása