Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Adósságot hozhat az azonosítás hiánya - lejárt az utolsó határidő

2019. november 03. - EuroAstra

images_216.jpgOktóber 31-én lejárt az adategyeztetésre vonatkozó határidő, az érintetteknek addig kell lépniük, különben nem férhetnek hozzá például a bankszámláikhoz. Az adategyeztetés hiányában előfordulhat, hogy az érintettek rezsiköltségekre adott állandó átutalása nem teljesül, így tartozást halmozhatnak fel. Nem csak a bankoknál vezetett számlákat, hanem a biztosítóknál lévő szerződések egy részét és a pénztári megtakarításokat is érinti a kötelező adategyeztetés. 

 

Elérkezett az utolsó határidő, október 31-ig, azaz csütörtökig kell egyeztetniük az adataikat például azoknak a lakossági banki ügyfeleknek, akik 2017 júniusa előtt nyitották a számlájukat, és még nem történt meg a teljes körű azonosítás, például a bank nem rendelkezik az okmánymásolatokkal. 

 

Tartozást generálhat az egyeztetés hiánya

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: “Ha valakinek kellett volna, de nem egyeztette az adatait, akkor egy bankszámla esetében a bank október 31-ét követően nem hajt végre semmilyen teljesítést, például átutalást a számláról. Előfordulhat, hogy például a rezsiszámlák átutalására vonatkozó állandó megbízást sem teljesíti a bank, ha nem történt meg az adategyeztetés, így tartozást halmozhatnak fel az érintettek”. 

 

Hozzátette: “Aki csak október 31. után egyezteti az adatait, akkor a bank ezt követően feloldja a zárolást, és a bent lévő megbízások az azonosítást követő munkanapon teljesülnek.” Lényeges, hogy a magánszemélyek mellett a vállalati számlák is érintettek, rájuk is vonatkozik a kötelező adategyeztetés.”

 

Nem csak a bankszámlákra vonatkozik

A money.hu szakembere figyelmeztetett arra is, hogy az adategyeztetésről szóló figyelemfelhívások jellemzően a bankszámlákat érintették, de például az életbiztosításoknál és a pénztári megtakarításoknál is kötelező az adategyeztetés. 

 

A pénzügyi szolgáltatók, köztük a bankok minden érintett ügyfelet értesítettek különböző csatornákon. Aki nem tudja, hogy vonatkozik-e rá az egyeztetési kötelezettség, annak érdemes utánanéznie, kapott-e erről értesítést az adott szolgáltatótól.

 

Miért?

Az adategyeztetési kötelezettséget egy, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni uniós szabály írja elő. Bár ez a rendelkezés már 2017-ben életbe lépett, a kötelező azonosításra hagyott időt. 

 

Magyarországon az eredeti határidő 2019. június 26. volt, ám a parlament egy jogszabály-módosítással október 31-ig kitolta a végső dátumot. Utóbbi jár le most csütörtökön.

 

www.money.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2815274458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása