Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Virtuális tananyag segíti a tehetséges nőket

2019. október 29. - EuroAstra

otnyel.jpgA magasan kvalifikált nők tehetségének megmentéséért, elkallódásuk megelőzéséért hozták létre az EUMentorSTEM Erasmus+ programot, melynek célja, hogy támogassa a tudomány, technológia, mérnöktudomány és matematika területén magasan képzett, STEM háttérrel rendelkező, külföldi származású nők munkaerő-piaci beilleszkedését Európában.

 

A projekt megalkotói kidolgoztak egy virtuális, öt nyelven elérhető interaktív felületet, amelyet ingyenesen használhatnak az Óbudai Egyetemen tanuló hölgy hallgatók is.

A program része a mentorálás elősegítése, a résztvevők kompetenciáinak és tehetségének megőrzése. A szakemberekben ugyanis felmerült a kérdés: a magasan képzett, külföldi származású nők megfelelő munkalehetőséget találnak-e STEM (tudomány, technológia, mérnöktudomány, matematika) területeken az Európai Unióban? Az EUMentorSTEM Erasmus Plus projekt meglakotói kidolgoztak egy virtuális interaktív felületet, amely ingyenesen használható az érintettek megfelelő álláslehetőséghez juttatása céljából. A virtuális felület hasznos forrásokat nyújt azoknak az oktatóknak és tanácsadási szakembereknek, akiknek stratégiára és eszközökre van szüksége ahhoz, hogy e konkrét célcsoport munkaerő-piaci beilleszkedését támogassa.

 

A mentor programról

Az EUMentorSTEM projekt partnerei 2018-ban és 2019-ben kidolgozták a STEM háttérrel rendelkező, külföldi származású nők számára az EUMentoring programot, amelyet párhuzamosan öt országban teszteltek: Olaszországban, Görögországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon. A program célja az volt, hogy támogassa a magasan képzett nőket abban, hogy munkát találjanak és karrierjüket építsék. A felhasznált anyagok a virtuális felületen mindenki számára elérhetők.

 

Tananyag a virtuális térben

A STEM tanulmányokkal és/vagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező külföldi származású nőket segíti a virtuális interaktív felület abban is, hogy transzverzális készségeiket és kompetenciáikat fejlesszék, így az európai munkaerőpiacon rejlő lehetőségeket kiaknázhassák. Ugyanakkor olyan mentori és coaching stratégián alapuló eszközöket és csoportmunka módszertant kínál, amely segítséget nyújt a szakembereknek, így például karrier tanácsadóknak, oktatóknak, szociális munkásoknak, HR-munkatársaknak az említett célcsoportból származú nők képességeinek és kompetenciáinak fejlesztéséhez, ahhoz hogy a hölgyek sikeresen pályázhassanak STEM-állásra Európában.

 

Öt nyelven elérhető tananyag

A virtuális interaktív felület (https://virtualhub.eumentorstem.eu/login/index.phpaz EUMentorSTEM tanulási és képzési anyagaihoz biztosít hozzáférést. Az oktató- illetve tanulókészlet öt nyelven (angol, svéd, olasz, görög, magyar) érhető el, melynek segítségével egyének és szervezetek önállóan szervezhetnek képzést, meríthetnek belőle ösztönözést. Bárki létrehozhat fiókot a virtuális interaktív felületen, így hozzáférhet az összes elérhető anyaghoz. A ”Belépés” gombra kattintva hozhat létre fiókot. A következő képernyőn az ”Új fiók létrehozása” gomb irányítja tovább az új felhasználókat arra a felületre, ahol meg kell adni a kért információkat, majd követni az e-mailben kapott utasításokat.

Részletek az alábbi oldalon olvashatók.

 

https://virtualhub.eumentorstem.eu/login/index.php

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5715263786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása