Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Ez + Az a MÁV-ról

2019. október 27. - EuroAstra

gozmozdony.jpgRégi kiadású Petőfi-kötetemben Vas-úton, újabban Vasuton (sic!) címmel jelenik meg a vers. Ez nem változtat azon, hogy a költő rajongott a vasútért. „Száz vasútat, ezeret! Csináljatok, csináljatok! Hadd fussák be a világot, Mint a testet az erek. Ezek a föld erei, Bennök árad a müveltség, Ezek által ömlenek szét  Az életnek nedvei.” Mások azt mondták a mozdonyra tréfásan, hogy „gőzpöfögészetitovalöködönc.”

Az elmúlt század elején még több osztályba sorolták a vasúti kocsikat. Akkor járta ez a mondóka. „Első osztály: Méltóztassék! Második osztály: Tessék, tessék! Harmadik osztály:  Szálljál fel már! Negyedik osztály: Jobb, ha gyalog jár.” Majd arccal a vasút felé néztünk és megláttuk a párnás és fapados kocsikat. Azóta a fapados szó új értelmet nyert, alacsony komfortú szolgáltatásra, silány minőségű árucikkre mondjuk. De van Fapados szerelem is, mozifilm, Máriássy Félix rendezte.

Ki ne ismerné a gyerekdalt, Csobánczi Péter A legény bolondja című népszínművének egyik betétdalát. Pedig nem is olyan régen volt a premierje, 1878-ban. Megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsára, kanizsai, kanizsai állomásra. Elöl ül a masiniszta, ki a gőzöst, ki a gőzöst igazítja. Kodály el volt bűvölve a daltól. Azt mondta, népdalnak is elmegy.

Ugyancsak nem merült feledésbe, nemrég láthattuk az egyik tévécsatornán a „Címzett ismeretlen” mozifilmet. Ágay Irén, Kabos Gyula, Ráday Imre főszereplésével, Fényes Szabolcs zenéjével. Betétdala: Az én rózsám vasutas, vasutas, vasutas, hogyha nem sok az utas, rögtön megölel!

Szerencsére kevesen emlékeznek arra, mi volt a katonavonat. Az egyik dal őrzi a második világháború emlékét, Viszontlátására hadnagy úr a címe. Így kezdődik. Az állomáson messzi útra indulásra kész egy katonavonat. 1918-ban az emberek már torkig voltak a világháborúval. A Keletinél emléktábla hirdeti: Ezen pályaudvaron akadályozta meg Budapest népe egy frontra indított katonavonat elindulását.

Szerencsére 75-éve már béke van, legalábbis mifelénk. Felújították Fényes Szabolcs Maya című operettjét.  .Rátonyi Róbert és Galambos Erzsi énekelte:  Itt a lux-, itt a lux-, itt a  luxusvonat. Fogd a cso-, fogd a cso-, fogd a csomagodat!

Luxus yacht, Audi A4 Kabrió, Harley-Davidson motorkerékpár, magánhelikopter. Tán csodállak, ámde nem szeretlek. Számomra a vasút az igazi, mert varázsa van. Hiába késik, koszos, drága, huzatos, szeretjük és soha nem megy ki a divatból.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr215265294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása