Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Genf, a leg-ek városa

2019. október 22. - EuroAstra

genfview.jpg(1) Már a története is rendkívüli. Az ókorban egy kelta törzs megerősített határvárosa volt. Julius Caesar is járt erre a gall háborúban. A népvándorlás során a burgundiak fővárosa lett, a XV. században a frank birodalomhoz csatolták. A középkorban a genfi püspökök uralták. Lakóinak elégedetlensége a reformáció térhódításához vezetett. Kálvin János 1536-ban érkezett először a városba, ekkor kiáltották ki a város függetlenségét, Genf a kálvinizmus központja lett. A várost „protestáns Róma”-ként emlegetik. Az 1789-es francia forradalom után a város Franciaországhoz tartozott. A bécsi kongresszus idején csatlakozott a Svájci Államszövetséghez.

(2) Számos nemzetközi szervezet székhelye. Genfben van az ENSZ európai központja, az Egészségügyi Világszervezet (WHO),  a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és Kereskedelmi Világszervezete (WTO).

(3) Genfben van Erzsébei királyné (Sissi), Bocskai István és Bartók Béla szobra. És a Genfi-tavon a világ legmagasabb 140 méter magasra felszökő szökőkútja.

(4) Ugyancsak Genfben van évszázadok óta számos világhírű óragyár központja, a többi között Jaeger-Le Coultre, Patek Philippe, Cartier, Vacheron Constantin, Baume & Mercier és Buccellati.

(5) A városban található a Hotel Président Wilson, a világ legdrágább szállodája. A királyi lakosztályban 12 hálószoba, luxusfürdőszobák, golyóálló ablaküvegek, saját edzőterem, biliárdasztal, Steinway-zongora, saját lift áll a vendég rendelkezésére. Az erkélyről a Genfi-tóra néző különleges kilátásban lehet gyönyörködni, Egy éjszaka 75.000 dollár, azaz 23 millió forint.

(6) Genf lakóinak száma 200.000, megegyezik Debrecenével.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8515245756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása