Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Kombínó-villamos

2019. október 19. - EuroAstra

 1_kep_7.jpg Kombínó villamos a Nyugati-pályaudvar előtt.

  Már a rendszerváltás első éveiben szó esett a világ legnagyobb forgalmú villamosvonalának (!), a budapesti Nagykörút öregedő járműállományának korszerű villamosokra való lecseréléséről. 2002-ben közbeszerzési eljárást írtak ki 40 korszerű villamosra. Ennek keretében több pályázó közül a Siemens gyár lett a nyertes. A kocsikat a Siemens bécsi leányvállalata gyártotta le.

Próbaüzemeltetések, engedélyek beszerzése és más hivatalos eljárások után 2006-ban megindult a forgalom a Kombínókkal a 4-6-os villamosvonal teljes hosszában. Előtte természetesen felújították a villamos vonalát, a kanyarokat kiegyenesítették, a megállók peronszintjét az új villamos járószintjéhez igazították. A légkondicionáló berendezéseket csak két év múlva szerelték be.

Ilyen villamosok Németországon kívül Olaszország, Svájc, Portugália, Hollandia, Olaszország, Lengyelország, Ausztrália és Japán. városaiban láthatók. Az 54 méter hosszú, 2,4 méter széles egyterű járműben 353 férőhely található, 64 ülőhely és 289 állóhely. A viszonylag kevés ülőhely vita tárgya volt. A kocsik rozsdamentes acélból készültek, színük a hagyományoknak megfelelően sárga. Mindkét oldalán 8-8  kétszárnyú, úgynevezett külső lengő-tolóajtó található.

A villamos maximális sebessége 70 km/óra, a városi 50-es felső határ rá is érvényes. Nagyobb teljesítménye ellenére kevesebb áramot fogyaszt, mint a korábbi Ganz villamosok. Fékezéskor a jármű elektromos energiát táplál vissza a hálózatba. Járművenként két ajtónál akadálymentesített szakasz szolgálja a ki- és beszállást, a járműben kerekesszékkel lehet utazni.

2_kep_9.jpgRégi idők Kombinója kültéri szellőzéssel. Budapest, 1949.

 

  Két éve Potsdamban bemutatták a szakmai közösségnek az önvezető Kombínó villamost, amely jelenleg fejlesztési fázisban van. A Siemens magyar leányvállalata, a 2007-ben alapított Siemens Mobility Kft. is foglalkozik a fejlesztéssel.

 

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1615232086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása