Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Iszlám méltóságok

2019. október 17. - EuroAstra

iszlam.jpg
Nap mint nap érkeznek hírek az iszlám világából. Vezetők nyilatkoznak, mi pedig nem tudjuk, ki kicsoda? A mufti nagyobb, mint a kádi? És mit csinál az imám?

Először is tisztázzunk néhány alapvető tényt. Nagyjából 2 milliárd iszlám (mohamedán, muszlim, muzulmán) vallású ember él a Földön. Közülük 1,8 milliárd szunnita és 800 millió síita. A szunniták elsősorban  Algériában, Egyiptomban, Irakban, Jordániában, Kuvaitban, Líbiában, Marokkóban, Szaúd-Arábiában, Tunéziában, Jemenben élnek, de szerte a világban laknak számosan, például még Kínában, Japánban, Dél-Amerikában is.  A síitán többsége Iránban él. Gyökeres ellentétek feszülnek közöttük már Mohamed próféta halála (Kr. u. 632.) óta. Másként értelmezik a Koránt és másnak tartják Mohamed közvetlen utódját.

Akkor menjünk sorjában. Allah az Isten, a Mindenható. Prófétája és uralmának végrehajtója Mohamed. A próféták utódja a Kalifa. A szó jelentése követő. Egyes időszakokban Szultán a neve. Hitvese a Szultána. A síiták legfőbb vallási vezetője az Ajatollah, a szó jelentése Allah csodajele.

Az iszlám országokban az állam és az egyház nem válik el egymástól. A Vezír iszlám miniszter. Az Imám szunnita vezetőt jelent mind szellemi, mind erkölcsi értelemben. Előtte kötnek házasságot a párok. A Pasa katonai vezető, parancsnok. A Kádi peres ügyek intzője, bíró. Ítéleteit a Korán és a Sarin (törvénykönyv) szerint hozza.  A Mufti főbíró és főpap is. Bonyolultabb ügyekben kikéri az Ulema (vallástudós) véleményét.

Az uralkodó ház férfi tagjainak megszólítása. Sejk. Európai értelemben herceget jelent. Először az Arab Birodalom központilag kinevezett kormányzóit nevezték így. A sejk jelentése: öreg. Eredetileg az arab törzsfők elnevezése, amelyet a szajjid (úr) mellett használtak, a törzsfőnek ugyanis idős, tapasztalt, bölcs embernek kellett lennie. Az iszlám korban tekintélyük, vagy társadalmi pozíciójuk miatt előkelő emberek címe. A tudós osztály tagjait is így hívták. Monarchia államformában működő iszlám államfők és családtagjaik is használják.

Sah cím kizárólag az iráni perzsa uralkodókat illette meg. Létezett Padisah is, amely a császáz címnek felelt meg. A Dervis a muzulmán testvériség képviselői közé tartozik. Igen tekitélyes és befolyásos emberek annak ellenére, hogy a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan szegénységben, aszkétaéletet éltek.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2915226576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása