Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tartanak a közeli változásoktól a lakáshitelesek

2019. október 13. - EuroAstra

index_433.jpgTöbb mint 600 milliárd forintnál járt a lakáshitelpiac augusztus végén, ez 6 százalékos növekedés éves szinten. A hitelfelvevők egyre jobban elfordulnak a rizikósabb hitelektől: az 5-10 évig garantált törlesztésű lakáshiteleknél 120 százalékos volt a növekedés, így ezek adták az összes új lakáshitel több mint felét, 367 milliárd forintos összeggel. A több mint 10 évig fix kamattal felvehető lakáshiteleknél 80 százalékos volt a növekedés. 

 

Folytatódik a trend, amelyből egyértelműen látszik, hogy a lakáshitelesek igyekeznek biztosra menni. Az esetleges jövőbeni kamatváltozás miatt nem szeretnék, hogy változzon a hitel törlesztőrészlete - derül ki a money.hu legújabb, a hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó elemzéséből. 

 

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője azt mondta, a fix kamatozású lakáshitelek népszerűsége egyértelmű, az idei részletes adatokból pedig az is látszik, hogy egyre többen szeretnék minél hosszabb időre bebiztosítaniuk magukat. “A bankok közötti verseny is egyre nagyobb a hosszabb távra, 5-10 évre vagy a futamidő végéig garantált törlesztést nyújtó lakáshitelek piacán. A különböző lakáshiteleket összehasonlító hitelfelvevők is egyre inkább ezeket a konstrukciókat versenyeztetik” - tette hozzá. 

 

Hatszáz felett

A jegybanki adatok szerint az év első nyolc hónapjában a bankok 600,2 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez 6 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest. A legkeresettebbek az 5-10 évre fix kamatozást nyújtó lakáshitelek: ezek értéke 367,5 milliárd forintra rúgott, ami 120 százalékos növekedést jelent. Egyben a teljes piac több mint felét adják. 

 

Trencsán Erika azt mondta: “Az 5-10 évre fixált lakáshitelek között vannak, amelyeknél futamidő végéig garantált a törlesztés, a lakáskölcsönök egy részét ugyanis 10 évre veszik fel”. Hozzátette: “A 10 évnél hosszabb időszakra rögzített törlesztésű lakáshiteleknél 80 százalékkal 63 milliárd forintra nőtt a szerződések összege.” 

 

Mínuszok a rizikós hiteleknél

A kevésbé biztonságos lakáshitelek közül az 1-5 évre fixált lakáshiteleknél 41 százalékos volt a visszaesés, ezek értéke 148,5 milliárd forintot tett ki az év első nyolc hónapjában. A legrizikósabb, úgynevezett változó kamatozású lakáshiteleknél 81 százalékos csökkenés történt, így mindössze 21 milliárd forintos szeletet kaptak a piacból. 

 

Trencsán Erika szerint bár a hosszú távon fix törlesztést garantáló lakáshitelek látványos előretörése mindenképpen kedvező, a kockázat szempontjából még mindig előrébb lehet lépni, mégpedig a már meglévő, változó kamatozású lakáshitelek fix törlesztésű konstrukcióra való cseréjével. Fontos azonban, hogy a hitelkiváltásnál mérlegelni kell, hogy megéri-e a váltás. 

 

www.money.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6915213612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása