Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Magyar pásztorkutyák világtalálkozója Komáromban

2019. október 09. - EuroAstra

b_magyar-pasztorkutyak.jpgA komáromi nemzetközi kutyakiállításon megalakult a Magyar Pásztorkutyák Világszövetsége, amely az öt magyar pásztorkutyafajta népszerűsítését tűzte ki célul.

 

A Monostori erődben tartott rendezvényen a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az őshonos állatfajtákra, amelyeket az Országgyűlés már 2003-ban nemzeti kinccsé nyilvánított. Ezek az állatok, köztük a kilenc magyar kutyafajta mindig is a nemzet szimbólumai voltak és elidegeníthetetlenül eggyé forrtak a magyarsággal. Fontos feladatunknak tekintjük a magyar ebfajták megőrzését és kompromisszumoktól mentes, magas genetikai értéket képező állományok (és állami génbankok) kialakítását - mondta V.Németh Zsolt.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a magyar kutyafajták védelme érdekében elindított programok az elmúlt években eredményesek voltak, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az őshonos magyar állatfajták megmaradjanak a világ sokszínűségének örömére. Kiemelkedő nemzeti értékeink, a hungarikumok közé tartoznak a magyarság szellemi és anyagi alkotásai, ember alkotta és természet adta értékei – így legkülönlegesebb ételeink-italaink, találmányaink, szellemi örökségek, folklór kincseink. Ebbe a gyűjteménybe emelte be 2016-ban a Hungarikum Bizottság a 9 magyar kutyafajtát is, köztük az 5 pásztorkutyát – fogalmazott V. Németh Zsolt. Ezért is nagyszerű részese lenni ennek a világtalálkozónak, mert ez azt is jelenti, hogy ezekre a kutyákra nemcsak szűk hazánk határain belül mutatkozik igény, hanem szélesebb körben, nemzetközi szinten is – mondta.

 

A Magyar Pásztorkutyák Világszövetségének első találkozójára nyolc országból érkeztek, közel 170 kutya nevezett a szépségversenyre. A komondorok, kuvaszok, mudik, pulik és pumik küllemét a fajta ideális külsejét leíró sztenderdekhez képest bírálják el, több korosztályban.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4215201802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása