Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Becsületrend

2019. október 06. - EuroAstra

1_kep_6.jpg   Az 1789-es francia forradalom eltörölte a régi rend kitüntetéseit, így a Konvent alatt a tábornokok vitézi tetteit díszfegyverrel, puskával, pisztollyal, díszkarddal ismerték el. A hadjáratokat viselő Bonaparte tábornok szükségét látta egy katonák és civilek számára egyaránt adható elismerésnek, ezért kezdeményezte a Francia Becsületrend létrehozását. A kitüntetés a mai napig fennmaradt, 1846 óta számos magyar honfitársunk is megkapta.

2_kep_8.jpg  Talán nem közismert, hogy magyar Becsületrend is van, mégpedig kettő. Az Ars Humanica Hungarica Kör, amelyet tudósok, egyházi személyek, művészek és a művészet pártolói alkotnak, 2011-ben alakult és megalapította a Magyar Civil Becsületrendet, hogy ily módon ismerje el a nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket. A Magyar Civil Becsületrend anyagi díjazással nem járó évenkénti kitüntetés, amelynek értékét kizárólag az azt odaítélők által képviselt szellemi-erkölcsi tőke adja. A kitüntetés nyilvánosan igazolt elismerése annak a példaértékű tevékenységnek, amit a kitüntetett az emberek érdekében végzett, amely tevékenység a világ minden táján elismerést és tiszteletet érdemel politikai, vallási, etnikai szempontok szerinti megkülönböztetés nélkül. A Magyar Civil Becsületrendet minden évben egy alkalommal, február 10-én, gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány mártír miniszterelnökének születésnapján adják át a kitüntetetteknek. Jelképes üzenetű ez a nap a civil függetlenség és egyéni önfeláldozás napja.

3_kep_3.jpg  A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés, a magyar kitüntetések sorában a  harmadik legnagyobb állami elismerés, a Szent István Rend és a Corvin lánc után. A magyar nemzet érdekében teljesített kiemelkedő szolgálat vagy tanúsított hősiesség elismerésére szolgál. Évente legfeljebb harminc személynek adományozhatja a köztársasági elnök. A kitüntetést március 15-én vagy október 23-án adják át a Parlament Munkácsy Mihály termében. Öt részből áll. Láncon függve nyakban viselhető. Szalagsávon, kis méretben, vagy jelvényen. És hagyományos érem-forma, az előlapon kettős kereszt és a szent korona. (A hátlapon Imre magyar király 1202-es aranybullájának pajzsba foglalt címerképe.)

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4315200180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása