Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Biztonságosabb terápiás lehetőség a stroke megelőzésére pitvarfibrilláló betegeknél immár 10 éve

2019. szeptember 22. - EuroAstra

sziv_2.jpgIdén 10 éve, hogy az Európai Kardiológiai Társaság Kongresszusán bemutatták a RE-LY® mérföldkő kutatás eredményeit, amelyek kimagasló sikerként könyvelhetők el a véralvadásgátlás terápiájában. Ez az évforduló a pitvarfibrilláló betegeknél a stroke megelőzésére tett innovatív lépések évtizedét is fémjelezi.

 

Világszerte több mint 33,5 millió embert érint a pitvarfibrilláció, amiből nagyon gyakran stroke is kialakulhat.1,2 Évente 15 millióan kapnak stroke-ot világszerte, aminek következtében a betegek egyharmada életét veszti.3

 

Pitvarfibrilláció esetén a pitvaroknak megszűnik a ritmusos, koordinált összehúzódása, ehelyett a szív szabálytalan, gyors, össze-vissza működést végez, ami rontja a szív működését.

 

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló tartós szívritmuszavar, ami különösen az idősebb korosztályt érinti, jelentős hányadánál, akár 10 százalékánál is előfordulhat. Gyakorisága és a hozzá társuló szignifikáns morbiditás miatt kezelése fontos feladat, amelyet elsősorban a belgyógyászok és kardiológusok látnak el.

 

A pitvarfibrilláció következtében kialakuló keringési zavarok érszűkületet, érelzáródást, előrehaladott állapotban életveszélyes szövődményeket okozhatnak, ezért ezek a betegek a kockázat csökkentésére véralvadásgátló gyógyszereket szednek. A kezelések során az élethosszig szükséges, rendszeres vérvizsgálatok és dózisigazítások, a számos étel- és gyógyszerkölcsönhatás hátrányosan érintették a betegek életminőségét, miközben sokan ki voltak téve a stroke és a fokozott vérzések kockázatának.

 

Komoly igény és várakozás mutatkozott mind a betegek, mind a szakma részéről olyan orális terápia iránt, amely hatékonyan és jól kiszámíthatóan csökkenti a stroke kockázatát, emellett nem igényli a véralvadás monitorozását, nem kell a dózist módosítani, valamint gyógyszer- és ételinterakciókkal lényegesen kevésbé kell számolni mellette. A RE-LY kutatással immár 10 éve bizonyosságot nyert az új terápia, mely - az említett igényeket kielégítve - hatékonyan és jól kiszámíthatóan csökkenti a stroke kockázatát anélkül, hogy a betegek mindennapi életét nehezítené a nyomás, amivel a rendszeres megfigyelés és a dózismódosítás járt. A RE-LY kutatás keretében vizsgált új készítménynek köszönhetően sok beteg élete biztonságosabb, egyszerűbb lett.

 

A RE-LY® az addigi legnagyobb pitvarfibrillációs vizsgálat volt, amely a világ 44 országában 18.113 beteg bevonásával folyt. Az eredmények azt mutatják, hogy a tesztelt készítmény 34 százalékkal csökkentette a stroke és a szisztémás embólia kialakulásának kockázatát pivarfibrilláló betegeknél a korábban alkalmazott terápiákhoz képest, illetve 20 százalékkal ritkábban alakultak ki vérzéses szövődmények. Fontos megemlíteni azt is, hogy ezeket az eredményeket májkárosodás nélkül érte el az új terápia.

 

1 Camm. AJ. et al. 2012 focused update of the ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation. Eur Heart J. 2012;33(21):2719-47.

2 Chugh SS et al. Worldwide Epidemiology of Atrial Fibrillation: A Global Burden of Disease 2010 Study. Circulation. 2014;129:837-847.

3  World Stroke Organization. Facts and figures about stroke. Available from: https://www.world-stroke.org/component/content/article/16-forpatients/84-facts-and-figures-about-stroke. Last accessed: June 2019.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4215120528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása