Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Táncvásár és Széki nap a Hagyományok Házában

2019. szeptember 20. - EuroAstra

szeki.jpgFolytatódik a Hagyományok Háza tematikus napok rendezvénysorozata, szeptember 28-án Szék gazdag kulturális értékeit, sokszínű táncéletét mutatják be. Délelőtt családi programmal napközben Táncvásárral és gasztronómiai bemutatóval, este Novák Ferenc Tata táncos-zenés előadásával, utána hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket.

 

2019-ben, immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg Táncvásár – „Járd ki lábam, járd ki most” című programját a Hagyományok Háza, hogy a tanév kezdetén módszertani segítséget nyújtsanak néptánc-oktatók számára. Idén a széki táncok tanításának módszertana a téma, különös tekintettel az alsós korosztály életkori sajátosságaira. Németh Ildikó és Szabó Szilárd táncos gyakorlati órát tartanak majd, Fábián Éva, népdalénekes-mesemondó népdalokat fog tanítani, Farkas Viola táncpedagógus népi gyermekjátékokkal ismerteti meg a hallgatókat, Székely Anna pedig Szék hagyományos tánckultúrájáról tart majd előadást.

 

Szék egykor a sóbányái, halas tavai révén gazdag település egyedülálló zene- és tánckultúrája, messziről felismerhető fekete-piros viselete, gazdagon díszített tárgykultúrája nem csak a néprajzos szakma szerelmeseit ejtik újra és újra rabul. A Hagyományok Háza Széki napján ebből a világból adnak ízelítőt az érdeklődőknek, akik a meghívott vendégek, megidézett pillanatok révén elképzelhetik milyen lehetett egykor a három utcából álló, szigorú társadalmi rend szerint működő település tagjaként élni és mulatni.

 

A tematikus napok nyilvános rendezvénysorozat szeptember 28-i alkalmával az erdélyi Széket mutatják be az érdeklődőknek.

10-13 óráig Sándor Ildikó vezetésével Hintalan László gyűjtéséből fog széki játékokat tanítani a Magyar Pedagógiai Társaság Hagyományismereti Szakosztálya. A játékok közben a gyerekek kézműveskedhetnek is Csíki Virág segítségével. Délután az Utolsó Óra program erdélyi táncgyűjtéseiből készült kiadványt mutatják be, mely a Hagyományok Háza kiadásában idén nyáron megjelent DVD. A kiadvány több mint 20 erdélyi falu magyar, román és cigány adatközlőinek táncait tartalmazza. A bemutató után filmvetítés és gasztronómiai előadás várja a közönséget Katlan Tóni moderálásával.

Este 7 órától Novák Ferenc Tata mesél széki néprajzi gyűjtőútjairól, élményeiről, eredményeiről táncos-zenés előadás keretében. Muzsikál Pali Marci széki prímás, kísér Kerékgyártó Gergely és Porteleki Zoltán. A műsort Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész Szék nép kultúráját és táncéletét bemutató fotósorozata színesíti majd. A napot hajnalig tartó táncház zárja a Hagyományok Háza Átriumában.

 

Programok:

9.00 - 16.00  Táncvásár – szakmai nap néptánc-pedagógusoknak (Halmos-Karsai terem)

10.00 - 13.00  Gyerekfoglalkozás Sándor Ildikóval (Átrium)

16.30  Az Utolsó Óra program erdélyi táncgyűjtéseiből – Kiadvány bemutató (Átrium)

17.30  Filmvetítés (Martin György Médiatár)

18.00  Gasztronómiai előadás Katlan Tónival - széki jellegzetes ételek (Átrium)

19.00  Novák Ferenc Tata: Szék táncos hagyománya

           zenés-táncos előadás Korniss Péter fotóival (Színházterem)

20.30 – 02.00  Táncház Helyszín (Átrium)

 

https://hagyomanyokhaza.hu/hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5815109926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása