Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Egy új szobor

2019. szeptember 20. - EuroAstra

szell_kalman_szobor.jpgKarnyújtásnyira lakom a két hónapja felavatott Széll Kálmán szobortól a róla elnevezett téren, de csak most néztem meg először, valahogy nem jártam arrafelé. Nem a miniszterelnököt láttam benne, hanem a pénzügyminisztert. Csupán három évig (1875-1878) töltötte be ezt a tisztséget, de ebben a pozíciójában alkotott maradandót.

Akkoriban a pénzügyminiszter nem csak az államkassza kulcsát őrizte. Hozzá tartozott az ország statisztikája  (még nem volt Központi Statisztikai Hivatal), a Levéltár, az állami földek, az ipar és a kereskedelem feletti felügyelet, az állami erdők kezelése. És a pénzügyi közigazgatási bíróság.

Határozott és takarékos miniszter volt. Pénzügykutatók szerint a Kiegyezés után rendet teremtett az államháztartásban, az állami bevételeket addig nem ismert magasságra emelte, a pénzügyi adminisztrációt reorganizálta. Megszervezte az 1878-i pénzügyi és gazdasági kiegyezést Ausztriával. Az addig megoldatlan bankkérdést az egységes osztrák banknak közös Osztrák-Magyar bankká alakításával megoldotta. Rövid minisztersége alatt az átvett deficit felénél kisebb összegre csökkent és az államháztartás az egyensúlyhoz közel került. Az ország hitelét helyreállította a függő adósságok konvertálásával. (Alacsonyabb kamatú kölcsönre váltás.)

Széll Kálmán 63 millió aranyforintos éves deficittel vette át a költségvetést, amelyet három év alatt 40 millió aranyforinttal csökkentett. Így adta át utódjának Szapáry Gyulának. A költségvetést stabilizáló jövedelemadó-emeléséért keményen meg kellett küzdenie Tisza Kálmán miniszterelnökkel. Aki olyan látszatintézkedéseket támogatott, mint a fegyveradó, fényűzési adó, biliárdadó és a vadászati adó

Visszatérve a bankszférára, legnagyobb sikere volt az Osztrák-Magyar Bank létrehozása. Az Osztrák-Magyar Bank ügyében szintén harcban állt Tiszával, aki eredetileg önálló magyar jegybank felállításán fáradozott, amelytől nagy kamatmentes kölcsönöket remélt, de az ehhez szükséges gazdasági-pénzügyi-jogi átalakításokat nem vállalta.

Széll Kálmán nagy eredménye volt a magyar költségvetés nemzetközi hitelfelvevő pozíciójának megteremtése az úgynevezett „6%-os aranyjáradék” formájában. Ennek részéleteire nem térnék ki. A magas kamatlábat sokat bírálta az ellenzék a Parlamentben, amíg be nem látták, hogy a nemzetközi pénzpiac kedvezőtlen viszonyai miatt nem volt más megoldás.

Széll Kálmán boldog házasságban élt Vörösmarty Ilonával élete végéig. Igazi szerelmi házasság volt Vörösmarty Mihály lányával. Egy leánygyermekük született.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8015132650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása