Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Madonna Litta

2019. szeptember 18. - EuroAstra

madonna_litta.jpgA Madonna Litta részlete az Ermitázs bemutatásáról szóló DVD borítólapján. 

Idén október huszonnegyedikén lesz Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója. Ezen a napon nyílik meg a rendkívüli érdeklődéssel várt Leonardo-kiállítás a párizsi Louvreban. Ebből a célból a világ szinte valamennyi Leonardo olajfestményét, ezen kívül számos rajzot és kisebb szobrot állítanak ki. Más múzeumból, privát személyektől már összegyüjtötték a kiállítás anyagának nagyobb részét. Ami bennünket érint, a "Budapesti lovas" című szobor is szerepel majd a tárlaton.

Olaszország nem túl boldog attól, hogy Párizs rendezi ezt a rendkívüli kiállítást, de a franciák mellett szóló érv, hogy a világban fellelhető 20 Leonardo olajfestmény közül 7 a Louvre tulajdona. És szó sem lehet arról, hogy a festmények hadizsákmányok, például leghíresebb munkáját, a Mona Lisát maga Leonardo vitte Franciaországba, ahová 1517-ben I. Ferenc király meghívására, „a király első festője, mérnöke és építésze” cím birtokosaként költözött, és ahol két évvel később bekövetkezett haláláig élt.

A Louvre szerette volna elkerülni a nagy párizsi kiállításoknál megszokott kilométeres sorokat és a sok órás várakozást, ezért a 2020. február 24-én záruló tárlat kizárólag előre online megváltott, konkrét időpontra szóló jegyekkel lesz látogatható. (A jegyek már tavaly augusztusban elfogytak.)

A kiállítás egyik kiemelkedő darabja a Mester „Madonna a gyermek Jézussal” című, szakmai körökben „Madonna Litta” elnevezésű olajfestmény. A múzeumok szakértői, restaurátorok, művészettörténészek, műkereskedők, árverési házak vitatják egy-egy Leonardo-mű eredetiségét. A Madonna Litta esetében ez szóba sem jöhet.

A művész tükörírással készített feljegyzései között van egy katalógus, műveinek felsorolásával. A többi között ez a bejegyzés szerepel benne: Egy Madonna befejezve, Litta gróf részére. Akinek még ez sem elég, a Louvre tulajdonában van egy ezüstvesszővel készített vázlat a Mestertől „tanulmány a Madonna Litta fejhez” címmel. A feljegyzésekről szóló kivonat megtalálható Richard Friedenthal „Leonardo élete és munkái” című, magyarul is megjelent könyvében.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2215113278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása