Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Égi jel-kép

2019. szeptember 18. - EuroAstra

volgyi.jpgKortárs házioltárok és szakrális művek a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményből. Az Óbudai Kulturális Központ kiállítását 2019. szeptember 20-án, 18 órakor az Ars Sacra Fesztivál keretében Garami Gréta művészettörténész nyitja meg

 

„A nagyméretű, fából faragott és festett szárnyasoltárok műfaja a 15-16. században, a későgótika művészetében a Dunától északra eső területeken élte virágkorát. A háromrészes szárnyasoltárok keletkezéstörténetében éppúgy szerepet játszott a keleti ortodox templomok ikonfala, az ikonosztáz meditatív képszemlélete, mint a nyugati kódexfestészet Biblia Pauperuma, az olvasni nem tudó középkori ember számára festett kép-sorozat segítségével mesélő ábrázolási hagyomány.

 

A templomok hatalmas triptichonjai mellett azonban a szárnyasoltárok kisebb változatai is fontos szerepet töltöttek be. A középkori magánájtatosság számára létrejött házioltárok vagy ún. andachtsbildek először a női kolostorok celláiban jelentek meg, majd a főúri hálószobákban váltak az otthoni imádság és egyéni elmélyülés eszközévé.

Az andachtsbildek ábrázolásai abban különböztek a monumentális szárnyasoltároktól, hogy a szentek és Jézus dicsősége helyett inkább a krisztusi és emberi szenvedésre és fájdalomra, és a biblikus történtekekkel való bensőséges érzelmi azonosulásra fektették a hangsúlyt.

 

Az Óbudán élő Völgyi-Skonda házaspár különleges kezdeményezése során neves kortárs képzőművészeket kért fel egy-egy kisméretű házioltár megfestésére. A 8 darab kortárs házioltárt olyan festőművészektől rendelték meg, akiknek művészetében általánosságban is fontos szerepet tölt be a szakrális tematika: Aknay Jánostól, Kárpáti Tamástól, Bráda Tibortól, Szentgyörgyi Józseftől, Somogyi Győzőtől, Szemadám Györgytől, Galambos Tamástól és Kiss Mártától.

 

A sorozat 8 művész egyéni látásmódjában és jellegzetes stílusában jeleníti meg a művészettörténet leghíresebb vallásos témáit. Az Óbudai Kulturális Központ a szakrális művészetek hetében e különleges modern házioltárok mellett a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény további szakrális jellegű alkotásaiból mutat be gazdag válogatást.”

Garami Gréta

 

2019. szeptember 20.

Égi jel-kép

Óbudai Kulturális Központ -  San Marco galéria

San Marco u. 81.

 

https://kulturkozpont.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6115084698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása