Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kis kutya, nagy kutya.....

2019. augusztus 31. - EuroAstra

1_kep_5.jpg Kis kutya, nagy kutya nem ugat hiába. Van nékem szeretőm Szeged városába. Szeged hirös város, Tápéval határos. Ott lakik a babám, kivel leszek páros. Ismerjük népdalt, de nézzük a tényeket.

A világ legkisebb kutyája Miracle Milly, az apró csivava lány. Az újszülött kölyökkutyának nem jósoltak hosszú életet az állatorvosok. Extrém kis termete miatt nem bíztak benne, hogy rendben felnőjön. Milly gazdái azonban nem adták fel, gondoskodásuknak, odafigyelésüknek hála a kis csivava boldog, egészséges felnőtt kutyus. Magassága 9 centimétert, súlya 1 kiló.

Származása bizonytalan. Egyik elmélet szerint ősei Észak-Mexikóban, Chihuahua államban laktak, ahol ma is sok vadonélő kistermetü kutya szaladgál, amelyek nagyon hasonlítanak a csivavára. A bennszülöttek vallása szerint a csivava átveszi az irányítást a halott lelke felett és a másvilágba viszi. Másik feltevés, hogy a csivavák őseit már a tolték indiánok is tartották, tehát a fajta már több mint 1000 éves. De vannak, akik úgy vélik, ezek a kutyák a spanyolokkal érkeztek Mexikóba a XV. században. Ezek közül a teóriák közül még egyiket sem bizonyították.

A csivava története  csak a XIX. századtól bizonyos. Ebben az időben kezdték meg a Chihuahua provinciabeli földművesek a kis kutyákat eladni az Amerikai Egyesült Államokból érkezőknek. Így kezdődött el a chihuahua diadalmenete, ami az egész világra kiterjedt. A turisták annyira el voltak ragadtatva a világ legkisebb kutyájától, hogy a fajta hamarosan egész Amerikában elterjedt, innen pedig nem volt megállás.

Kis termete ellenére hatalmas szíve van, és rendkívül jó társ. Jól elvan a gyerekekkel is, és imád futkározni. Magyarországon 1960-tól vált ismertté.

2_kep_7.jpg  A világ legnagyobb kutyája Giant George. Német dog, magassága 1 méter, hossza 2 méter, súlya 110 kiló. Lakhelye az Egyesült Államok Arizona tagállamának Tucson városa. Külön franciaágyban alszik, természetesen a családi otthonban. Havonta 50 kiló élelmet fogyaszt.

George jó idegzetű, kiegyensúlyozott, nyugodt természetű. Természetesen a félelmet nem ismeri, elsőrangú őrző-védő kutya. Idegenekkel bizalmatlan, de sohasem rosszindulatú. Gazdájához ragaszkodik, szereti a család gyerekeit. Egész megjelenése, viselkedése tiszteletet parancsoló.

Őseit valamikor régen harci kutyaként használták, medvére, vaddisznóra vadásztak vele, a mendemondák szerint még tigrisre is.

Mindkét kutya természetesen Guinness-rekorder.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5015032450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása